Open Monumentendag Amsterdam viert jaarlijks de rijke geschiedenis van de stad door belangrijke historische gebouwen, monumenten en privé-woningen gratis voor het publiek toegankelijk te maken. Het evenement staat helemaal in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De relatie tussen stad en land: de bezoekers en bewoners die door de eeuwen heen de stad in en uit gingen.
Arti et Amicitiae is zaterdag 9 en zondag 10 september open tijdens de Open Monumentendagen.
U kunt deelnemen aan rondleidingen door het hele gebouw met een bijzonder kijkje achter de schermen: de bestuurskamer en de karakteristieke gietijzeren overkapping boven het plafond van de tentoonstellingszalen zijn open ter bezichtiging
De tentoonstellingen LichtVal- Peter Zegveld en Languitecture- Construction and Deconstruction of Language zijn te bezoeken en in de sociëteit bent u van hart welkom voor een kop koffie en heerlijke taart!
Zaterdag 9 september verzorgt de Open Monumentendagen een bijzonder avondprogramma in Arti
Daghap 18.00 – 20.00 u | € 9,50
Sluit de dag af in stijl of luidt de avond in met een smakelijke daghap. Op het menu staan twee soorten pasta, waarvan eentje vegetarische en een frisse salade.
Jazz in Arti tussen 18.00-21.00 u
Trompettist Thijs van den Geest en zijn bandleden, pianist Máté Lachegyi en bassist Pedro Ivo Ferreirra, komen respectievelijk uit Hongarije en Brazilië. Samen brengen ze melodische, zomerse jazz ten gehore.
20:00 uur
Met Rembrandt de boer op- een lezing van Boudewijn Bakker
In deze lezing van Boudewijn Bakker volgen we de kunstenaar op zijn wandelingen vanuit Amsterdam over middeleeuwse dijkwegen naar de omliggende dorpen in Amstelland, Waterland en Het Gooi. Tekeningen en etsen vormen daarvan de artistieke neerslag. Ze onthullen niet alleen zijn veelzijdige kunstenaarschap maar ook wat hem aantrok of tegenstond in het landschap om Amsterdam. Aandachtig en liefdevol portretteerde hij de verschillende typen boerderijen die hij tegenkwam: langhuizen, stolpen en langhuisstolpen in alle soorten en maten! Zo vormt zijn kunst een onverwachte bron voor de geschiedenis van de Hollandse boerderij.
Boudewijn Bakker (1938) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis. Van 1971 tot 2008 was hij verbonden aan het Stadsarchief Amsterdam, o.a. als hoofdconservator voor exposities en publicaties. Publicaties zijn o.a. – Het aanzien van Amsterdam. Panorama’s, plattegronden en profielen uit de Gouden Eeuw, 2007 (met Erik Schmitz e.a.)- Amsterdam en de grachtengordel en Landschap En Wereldbeeld van Van Eyck tot Rembrandt
21:00 uur
Lezing van Maarten Hell over het gebruik van herbergen door de tijd heen.
Voor de opvang van reizigers, kooplieden en andere passanten telde Amsterdam in de Gouden Eeuw meer dan honderd herbergen. Voor laatkomers waren speciale ‘stadsherbergen’ ingericht, buiten de poorten en in de IJ-haven. Maarten Hell vertelt over hun opkomst en ondergang.
Maarten Hell (1970) is historicus, tekstschrijver en (eind)redacteur, met name op het gebied van geschiedenis, biografie en media.
Voor en na de lezing is er muziek in de sociëteit en kunt u deelnemen aan tekenles!
Het Tekenlab ‘als je tekent zie je meer’. Met ervaren tekendocenten van Het Tekenlab gaat u met potlood en papier door het gebouw van Arti om een bijzonder detail of doorkijkje te tekenen. De resultaten worden daarna gepresenteerd in Arti.
Voor meer informatie over de Open Monumentendag 2017