Verbeelde idealen

Collectie Bart Gruson

14 jan 2019
t/m
28 mrt 2019

sociëteit

Opening:
maandag 14 januari 2019 17:00u

Van 14 januari tot en met 28 maart 2019 staat de sociëteit van Arti et Amicitiae in het teken van Spanje. Onder de titel Verbeelde Idealen schenken we aandacht en kunstenaars die de zijde van de IIe Republiek kozen in haar strijd tegen Franco en zijn Duitse en Italiaanse trawanten. Aan de hand van affiches, tekeningen en foto’s krijgt de bezoeker een indruk van de manier waarop deze kunstenaars hun engagement tot uitdrukking hebben gebracht. Uitgangspunt vormt de collectie van kunstlievend Arti-lid Bart Gruson.

Opening tentoonstelling: maandag 14 januari om 17 uur.
Tijdens de opening van de tentoonstelling vertonen we Joris Ivens’ klassieker Spanish Earth en de uit 2017 stammende documentaire van de Canadese regisseur Peter Davis, getiteld Digging the Spanish Earth: archaelogy of a classic.

Gedurende de loop van de tentoonstelling organiseren we drie lezingen: Hendrik Henrichs over Johan Brouwer, de Nederlandse hispanist en lid van het kunstenaarsverzet tijdens WO II, Eric Storm over Pablo Picasso en Ignacio Zuloaga, Franco’s hofschilder en Laura Stamps over de vriend van Picasso, de metaalbewerker en beeldhouwer Julio González.

De opening vindt plaats in de sociëteit van Arti et Amicitiae, op maandag 14 januari om 17:00 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom!

Het programma is in samenwerking met Renée Hartog, voorzitter van de Sociëteitscommissie, ontwikkeld. Curator: Harald Schole