TRANSITIE

De collectie van Anja Swart

7 jun 2021
t/m
26 jun 2021

sociëteit

Voor deze exposities geldt dat u telefonisch kunt reserveren via de sociëteit (vanaf 12 uur op werkdagen: 020 - 6245134, optie sociëteit). Ter plaatse reserveren kunt u het ook proberen, maar telefonisch gemaakte reserveringen gaan voor en vol = vol. Let op: in de sociëteit moet men zitten en geldt een maximum van 4 personen aan een tafeltje.

Maandag t/m vrijdag van 12 – 22 uur (na 17:00 uur alleen voor leden)
Opening: Maandag 21 juni (tijdstip volgt)

Introductie: Harald Schole (curator)
Openingswoord: Nataliya Golofastova (film, televisie- en theaterproducent)

Na de opbouw van TRANSITIE, de collectie van Anja Swart, in november volgde de verplichte Coronasluiting. Het werk hangt al maanden klaar om bewonderd te worden. De keer op keer uitgestelde officiële opening is op maandag 21 juni. Het tijdstip leest u volgende week.

Op een steenworp afstand van de Sociëteit woont kunstlievend lid Anja Swart in een hof, gesticht in de Middeleeuwen. Het contrast tussen de woning met zware houten balken en haar collectie kunstwerken is groot. Ze heeft oog voor actualiteit en de eigenzinnige positie die kunst en kunstenaars kunnen innemen.

Haar aankopen omvat ook een spannende verzameling van werk van Artileden. Daarnaast volgt ze al vele jaren Tim Ayers en zijn leeftijdgenoten. Opvallend is de constante voor zeer uitgesproken werk. De kunstenaar neemt geen blad voor de mond en daar houdt de collectioneur van. Anja Swart is op diverse terreinen betrokken bij de kunsten, in het door haar geïnitieerde zeer gevarieerde publieksprogramma, dat helaas door alle Corona beperkingen geen doorgang kon vinden, zouden wij dat terugzien.

Kunstenaars: Zan van Alderwegen, Tim Ayers, Fredie Beckmans, Paul Blanca, Diana Blok & Marlo Broekmans, Jeroen Blok, Pilippa de Boer, Antoni Clave, Sien Doodeheefver, Sonja van Es, Inge van Gils, Jan Grosfeld, Jim Harris, Erik Hudson, Beppe Kessler, Anna Kodorovich, Londen Police, Sam Middleton, Mathilde μP, Herman Muys, Kurt Nahar, Erwin Olaf, Boudewijn Payens, Gregory Plein, Jordi Prat Pons, Aert Rietbroek, Edwin Smet, Joanna Quispel, Stella Veldkamp, Loes Verbeek, David de Visser, Greet Weitenberg, Ludo Winkelman, Julia Winter, Xavier Zevaco.

 

Comma Johanna (portret Anja Swart), Joanna Quispel, olieverf op linnen