zalen

StartPoint.

9 sep 2023
t/m
8 okt 2023

zalen

Opening:
vrijdag 8 september 2023 19:30u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

STARTPOINT.
Kunstenaars: Jamal Ageli (Den Haag) / Brent Decraene (Antwerpen) / Sveske Ourø (Amsterdam) / Benjamin Pompe (Utrecht) / Romana Halgošová (Bratislava) / Eylül Deniz & Marius Houschyar (Dresden)

Met de tentoonstelling StartPoint. presenteert Arti et Amicitiae een selectie van de jaarlijkse kunstprijs voor jonge kunstenaars getiteld StartPoint prize for European art graduates. De scouts van deze prijs bezoeken ieder jaar een aantal Europese kunstacademies om van iedere academie éen nieuwe kunstenaar voor te dragen.

Voor deze editie van StartPoint prize for European art gradutes heeft de jury de hoofdprijs toegekend aan Eylül Deniz & Marius Houschyar en de juryprijzen aan Jamal Ageli en Sveske Ourø.

Van de grootschalige presentatie in Praag, de plaats waar deze prijs tot stand is gekomen, maakt curator (Arti-lid en jurylid) Radek Váňa een selectie voor de zalen van Arti. In deze editie maken we kennis met het werk van zes internationale, talentvolle, afgestudeerde kunstenaars.

De expositie opent met de video van de hoofdprijs winnaars Eylül Deniz & Marius
Houschyar. Het werk toont een meditatieve en complexe blik op de ingewikkelde wereld waarin we leven. Als tegenpool dient het slot van de expositie, de hoog gestileerde poëtische video installatie van Jamal Ageli over de botsing tussen mythes en de door de technologie gedomineerde wereld van nu. In de grote zaal zijn werken te ontdekken die een blik werpen op architectuur en de publieke ruimte. De foto-installaties van Brent Decraene focussen op de onzichtbare ‘non-spaces’ terwijl Benjamin Pompe de archeologie van architectuur in games verwerkt in zijn werk. Sveske Ourø eigent zich de stad door middel van haar video performances toe, ze adresseert de publieke ruimte, verlaten in de lockdown. Aan de pandemie refereert ook Romana Halgošová met haar Pictures of Everday Life. 

Met dank aan Tsjechisch centrum Rotterdam

https://www.facebook.com/STARTPOINTPRIZE (info over editie 2022)
http://www.startpointprize.eu/ (alle andere jaren)

Afbeeldingen:
Jamal Ageli, Call Her The Morning Star, 2022
Sveske Ouro, Call to the city series; – Yelling from bridges, 2022