STARTPOINT

Prize for European art graduates 2016

10 mrt 2017
t/m
15 apr 2017

zalen

Opening:
vrijdag 10 maart 2017 20:00u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

Kunstenaars: Hannah Anbert (Copenhagen), Ricardo van Eyk (Utrecht), Jennifer Mattes (Wenen), Vojtěch Pollák (Praag), Līga Spunde (Riga), Suzie van Staaveren (Den Haag), Hannelore Vandepoel (Antwerpen), Wuji Ye (London)
Curatoren: Radek Váňa (Amsterdam) & Pavel Vančát (Praag)

STARTPOINT presenteert een selectie van up-and-coming kunstenaars die vorig jaar zijn afgestudeerd aan Europese kunstacademies. StartPoint Prize brengt al 14 jaar lang de meest talentvolle afgestudeerde kunstenaars van de Europese kunstacademies in één tentoonstelling bij elkaar. Anno 2017 zijn er 34 kunstacademies in 16 Europese landen bij het project aangesloten waaronder drie Nederlandse.

De selectie van de grootschalige presentatie in de Nationale Galerie in Praag wordt voor de derde keer in Arti gepresenteerd, dit jaar met speciale aandacht voor de prijswinnaar, Hannah Anbert uit Copenhagen. De internationale jury onder leiding van Adam Budak (hoofdcurator Nationale Galerie) heeft haar kunstenaarschap bekroond vanwege het werk Sacred Work, een combinatie van karaoke, performance en bizarre jurken die als thema werk in de kapitalistische maatschappij hebben.

Ook andere gepresenteerde kunstenaars combineren een conceptuele aanpak met sterke visuele en ruimtelijke elementen.

Ricardo van Eyk brengt met zijn verleidelijk gelaagde ruimtelijke schilderijen de ruwheid van de straat naar de white cube/ galerieruimte.

Jennifer Mattes‘ video heeft als thema het vertellen van verhalen en de wisselwerking tussen feiten en fictie, documentaire en gevonden beelden binnen die verhalen.

Vojtěch Pollák bouwt absurde drones die in performances de grenzen tussen technologie en privacy aftasten.

Līga Spunde vertelt in haar fragmentarische installatie het verhaal van twee bergklimmers over vriendschap en bedrog.

Beelden van Suzie van Staaveren nemen de ruimte in maar tegelijk blijven transparant en nodigen ons tot interactie die sportieve associaties oproept.

Hannelore Vandepoel verzamelt als duiker de hedendaagse materialen en in objecten, wandreliëfs en schilderijen creëert ze hiermee een wonderlijke wereld.

Wuji Ye prikkelt met zijn reflecties op de gelaagde werkelijkheid van het totalitaire China door een absurd esthetisch positie in te nemen of door een Orwelliaans verhaal over de door de politiek gepenetreerde intimiteit.

StartPoint Prize laat de hoge kwaliteit van de nieuwe Europese kunstenaars zien en streeft ernaar een verbindend platform te zijn tussen aanstormende kunstenaars en vakmensen, van curatoren tot galeriehouders en verzamelaars.

De gehonoreerde kunstenaars krijgen dit jaar een residency in Praag of Berlijn (Künstlerhaus Bethanien) en een solotentoonstelling met catalogus. De jury van StartPoint wordt in 2017 versterkt door Fons Hof, directeur van Art Rotterdam.
Esther Hovers, de winnaar van StartPoint 2015, zal haar catalogus in de loop van de tentoonstelling presenteren.

De tentoonstelling in Arti et Amicitiae wordt medemogelijk gemaakt door het Tsjechische centrum. StartPoint is gesteund door de Ministerie van cultuur van de Tsjechische republiek en de Gemeente Praag.

 

Toon galerij