Oranje Onder (Gesloten)

1468540800
De tentoonstelling is gesloten tussen 15 juli tot en met 15 augustus Donderdag 14 juli vanaf 20:30 uur speciale Oranje avond met performances en optredens:  Fredie Beckmans - pudding, groen of oranje Moritz Ebinger - internationale voetbalsongs Peter Mertens - statement over ontzamelen Rob Scholte - het Wilhelmus en een filmpresentatie van The One Minutes 11 ONEMINUTES DARK FOOTBALL The One Minutes Series of August is called Dark Football. The series consists of 11 football One Minutes and is curated by Xander Karskens. W. Bonnier Henrik Busk Ramon Coelho Gustavo Gelmini Lars Holdhus Kato Jonan Rob Jongbloed Ulla Juske Reint Meijer Romina Salem Taborda Jeen de Vos

Oranje Onder (Gesloten),  een tentoonstelling over voetbal, foto’s, schilderijen, objecten, leedvermaak en teleurstelling, want Nederland doet NIET mee aan het Europees Kampioenschap Voetbal in Frankrijk.

Omdat Nederland waarschijnlijk nooit meer, aan een Europees Kampioenschap Voetbal deelneemt, is de tentoonstelling GESLOTEN.

Gesloten wegens schaamte, solidariteit, vriendschap en vakantie. De tentoonstelling begint op 15 juli en is gesloten tot 15 augustus.

Deelnemende kunstenaars, plus reserves: Fredie Beckmans, Raymond Cuijpers, Moritz Ebinger, Hans Eijkelboom, Harry Heyink, Gerrit van der Hout, Jos Houweling, Rob Jongbloed, Peter Mertens, Joep Neefjes, Harald Schole, Rob Scholte, The One Minutes, PJ Roggeband, Harald Vlugt en meer.

www.oranjeondergesloten.nl
Troost: Een mens ziet meer tentoonstelling niet, dan wel. De mooiste tentoonstellingen zijn vaak die, die je niet zag.

02 JOS O.O.flyer def             blubberbuik.A4

Flyer Oranje Onder                     Jos Houweling- Blubberbuik

Moritz Ebinger binnen zit niets2

Moritz Ebinger- Binnenin zit niets


 

Tentoonstellingen in de Sociëteit, jaarverslag 2015

De tentoonstellingsserie ‘Mijn Collectie’ in de Sociëteit is in 2015 gecontinueerd met de verzameling kunstwerken van Maartje Jaquet. De collectie is even veelzijdig als de kunstenaar, die filmt, tekent, les geeft en internationale projecten start. De rijke en jonge collectie die zich laat ‘lezen’ als een sprookje uit duizend-en-één nacht. Het geheel vertelt een verhaal , waarbinnen elke wand weer een nieuwe verhaal-laag toont en die lijn kan je in de werken doortrekken.
De periode tot de zomersluiting is overbrugd met de verzameling teksten afkomstig uit het Window Art Project van Edith Rijnja en Harald Schole. Geen kunstwerken aan de wanden, alleen tekst over kunst. Schrijvers, acteurs, kunstenaars, critici geven hun statement over de waarde van kunst. Op de oproep om ook een bijdrage te leveren zijn meer dan vijftig reacties gekomen. Een aantal zijn later gebruikt voor het Window Art Project, met dagelijks meer dan 15.000 passanten.
Het culturele seizoen startte met de tentoonstelling ‘40 kunstenaars zien Van Gogh’, de collectie van Cornel Bierens. Deze collectie als onderdeel van Het Gele Huis, een groot project over Vincent van Gogh, bestond als gedroomd concept en werd in de Sociëteit werkelijkheid. Op de oproep van Cornel Bierens en ondergetekende om deel te nemen kwamen bijna 100 kunstenaars van Zuid-Limburg tot noordelijk Groningen af. Twee levendige bijeenkomsten vormden de aftrap voor de tentoonstelling die door de media en honderden belangstellenden werd opgepikt. De activiteit krijgt een vervolg met een tentoonstelling ‘kijkdozen’ in MOTI, Breda.
Het jaar werd afgerond met de collectie van Petra en Ron Ruisendaal. De werken zijn geconcentreerd rond het oeuvre van Tini van Doornik, de moeder van Petra. Tini van Doornik was één van de eerste vrouwelijke kunstenaar-lid van Arti. De werken geven een indringend tijdsbeeld van Amsterdam en van haar reizen. Aan elk kunstwerk zit wel een anekdote gekoppeld. Omringd door werk van tijdgenoten is haar werk in de huiselijk sfeer van de Sociëteit getoond.

Het werk in de Sociëteit is niet gericht op verkoop. Er is geen galeriehouder aanwezig die een bezoeker opvangt. Er is wel sprake van belangstelling van potentiële kopers. Om dit aan te wakkeren heeft onder andere Cornel Bierens verschillende rondleidingen verzorgd en is in samenwerking met de sociëteitscommissie een lezing over Van Gogh gegeven.
Het doet ondergetekende en de collectioneurs een genoegen dat de tentoonstellingen in de Sociëteit als volwaardige activiteit worden meegenomen in de publiciteit van Arti. De collectioneur koopt soms nieuw werk aan om de verzameling als geheel beter te kunnen presenteren, laat werk restaureren, inlijsten en pakt alles zorgvuldig in voor transport. Alles bij elkaar opgeteld zijn het vaak kostbare tentoonstellingen.

Harald Schole, beeldend kunstenaar, onafhankelijk curator en adviseur kunstopdrachten