ArtSpace

Mirjam de Zeeuw

Research V - making meaning managing

12 okt 2022
t/m
14 okt 2022

artspace

RESEARCH V is een onderzoek naar een presentatievorm van een samengesteld beeld dat is opgebouwd uit collages, die zijn gepresenteerd aan de wand in de tentoonstellingsruimte. Vanaf de balustrade in Artspace laat dit werk een geprint overzicht zien van een aantal voor de gelegenheid geselecteerde collages die ontstaan zijn tussen 2008 en 2022.

In deze collages zijn denkbeeldige ruimtes en grillige associaties tweedimensionaal afgebeeld die alleen door middel van een subjectieve visie en een subjectivitieve ingreep een initimiteit verkrijgen. Het ontstane beeld is geïmpregneerd met een autobiografische geschiedenis. Een totaalbeeld getoond in een geknipt ‘hand-schrift’ van papier, incidenteel aangevuld met ander materiaal. De witte omlijsting van de afbeelding werkt als een frame maar suggereert in feite een uitbreiding van een visueel denkbeeldige ruimte.

In het werkproces fungeert de collage als voorfase tijdens de ontwikkeling van werken. In dit geval echter is niet alleen de hoedanigheid van een verhalenopslag geïncorporeerd maar wordt ook het concept van het reageren op een beeld i.c. collage ingebracht.

De getoonde zwart- wit prints en de collages hebben met elkaar gemeen dat er een gelijkgestemdheid wordt verbeeld. Dat wordt benadrukt door de manier van presenteren en de kadrering. De illustratieve monumentaliteit komt naar voren in het totaalbeeld.

Beeld uitnodiging en tekst: © Mirjam de Zeeuw augustus 2022.