Mijn collectie

UNCUT2

Barbara van Ittersum

14 aug 2017
t/m
10 nov 2017

sociëteit

Opening:
vrijdag 25 augustus 2017 20:00u
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 - 18:00u

Mijn Collectie: Uncut 2:
Barbara van Ittersum

De rijke kunstcollectie van Barbara van Ittersum, is een uitbundig verzameling werken waar niet meteen een lijn of thema in is te ontdekken. Ze is immers zelf niet eenduidig, ze houdt van heel veel verschillende stijlen. De fotografe heeft echter een duidelijke voorkeur voor assemblages en collages, en een onmiskenbare hang naar erotiek, duisternis en vergankelijkheid.

In opdracht van Arti et Amicitiae cureerde Van Ittersum zo’n twintig werken uit haar eigen bonte kunstverzameling die ze in de loop van 25 jaar heeft opgebouwd. Ze voegde er een evenredig aantal kunstwerken aan toe van door haar bewonderde kunstenaars onder wie Paul Blanca, Araki, & Huf  

Uit haar collectie exposeert ze zowel aangekocht als gekregen werk, waaronder haar eerste cadeau, een tekening van Keith Haring zelve.  Maar ook een esthetische foto van twee hedendaagse nonnen zittend op een hemelbed met extreem grote rozenkransen om hun nek, een favoriete foto van de in een klooster geboren Van Ittersum zelf. Ze vormen een contrast met de eveneens favoriete beeld van het jonge talent Inta Nahapetjan, een krachtige, smaakvolle erotische foto van Evgenija.  

Hoewel veel werk erotisch getint is, toont Barbara van Ittersum met Uncut 2 geen comfortabel of eenduidig werk. Je kunt het eerder kunst met een rafelrand noemen, dat balanceert op het randje van kinky, camp en cult. Omdat de fotograaf het onesthetische en rauwe niet schuwt, maakt ze het de kijker dus niet behaaglijk. Sterker nog: ze geeft toe graag te irriteren, te choqueren. Want dat levert immers discussies op en beelden blijven beter hangen, vindt ze. Neem Een Pulpo Marlo Broekmans, een octopus die zich gulzig heeft vastgezogen aan het kruis van zijn model, of de jongen die als een mummy is omzwachteld in rood cellofaan van  Ruud van der Peijl.

De gekozen werken kunnen evengoed intrigeren omdat je net meteen ziet wat het is of betekent. Dat varieert van de enorme zwartwit foto van Hester Scheurwater tot het erotische collage van zelfportretten van Monica Dahlberg, een collage van Vivienne Westwood van Cem Ulug .

Met de eerste expositie van een deel van haar eigen collectie toont de curator een kijkje in het hoofd van Barbara van Ittersum die toont waarmee ze is opgegroeid en waarmee ze het graf in gaat: kunst. Kunst maakt haar blij, inspireert en biedt een bredere en rijkere blik op de wereld.

Viveka van Vliet

Harald Schole is de curator van de tentoonstellingenreeks De kunstenaar en zijn collectie.

Deelnemende kunstenaars: 

Inta Nahapetjan
Hester Scheurwater
Max Natkil
Paul Huf
Araki
Fred Stuart
Andrei Roiter
Annebell Kamerbeek
Ruud van der Peijl
Keith Haring
Steven Oprinsen
Sybila Baumann
Chaometric
Paul Husner
Sjaak Kooij
Nadjezjda van Ittersum
Christine Jaspers
George Heideweiler
Cem Ulug
Ellen Schippers
Johannes Vugt
Jan willem Steenmeijer
Julia Winter
Thirza Schaap
Monika Dahlberg
Maaike Stutterheim
Ina Smits
OSSIP
Max Waterer|Abia Jansen
Andre van Noord
Jaap de Ruig
David KC Moir
Harald Vlugt
Sam Andrea
Paul Blanca
Dennis van Doorn
Marlo Broekmans
Joep van Lieshout

 

Curator: Harald Schole
Beeld: “Pulpo Play” ©Marlo Broekmans

\