De kunstenaar en zijn collectie

Marian Bijlenga

Over mijn verzameling

18 aug 2014
t/m
24 okt 2014

sociëteit

Kunstenaars: Aimée Terburg, Maarten Brinkgreve, Beppe Kessler, Peggy Bannenberg, Jan Schoonhoven, Els Hupkes, Yuko Ebina, Jack Prins, Martina Florians, Claire Verkooyen, Caren van Herwaarden en meer.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 - 18:00u

Na de zomersluiting start een nieuwe serie “De kunstenaar en zijn collectie”. Harald Schole neemt na Peter van der Heijden het curatorschap over en heeft kunstenaarslid Marian Bijlenga uitgenodigd haar collectie te tonen.

-Welk werk zou je nooit kwijt willen ?

Vaak het laatste werk, er net bijgekomen, en dierbaar omdat het deel gaat uitmaken van het geheel, en je weer nieuwe verbanden ziet – of zoekt- of creëert…
Bijoorbeeld, ik vond onlangs op een plaatselijke rommelmarkt, naast een naïef perspectivisch vertekend schilderwerkje ( €1,-) ook een prent naar een schilderij van Jozef Israëls uit 1889, ”Binnenhuis”,  zwaar vervuild in eikenhouten lijst, mij trof de lichtval, maar ook de sporen van de tijd, en dat voor € 10,-. Eenmaal in huis blijkt het zo mooi samen te gaan met een fotowerk van Ton Zwerver, een installatie van boeken in een verlaten, vervallen huis. Overeenkomsten in lichtval, vorm, zelfs maat van raam en blokjes, sporen van tijd…

– Mijn eerste aanwinst was in 1975 een litho van Karel Appel, de 1e prijs in een door de Biotex georganiseerde schilderwedstrijd. Ik maakte een kleurig geappliceerd wandkleedje, dat met het werk van de andere prijswinnaars werd geëxposeerd in Museum Boijmans van Beuningen. Slecht ingelijst, en nu reden om hem schoon te laten maken en goed te laten inlijsten.

Eén van mijn laatste aankopen is een tekening van Aimee Terburg, een ontdekking op de Kerstsale van WGKunst. Een kleine tekening die eenmaal in huis wonderlijk samengaat met een groepje min of meer ruimtelijke werken, die al eerder waren gecombineerd. Van elk werk is een element terug te vinden in het werk van Aimee. Govert Heykoop, Andre Pielage, Maarten Brinkman, Pauline Wiertz en Alexandra Griess…

In mijn verzameling mis ik niets, ben eigenlijk nooit op zoek, maar ik kom dingen tegen, laat me verrassen.

– Elk werk heeft z’n eigen verhaal, geschiedenis. Bijna altijd ken ik de kunstenaar, of leer ik hem/haar kennen. Vaak mooie ontmoetingen, en ik vind het fijn om een echo van die persoon om mij heen te hebben. Veel van wat ik heb komt van kunstenaars die net als ik op het WG hun atelier hebben.

-Van Teja van Hoften, Marinus van Dijke, Maarten Brinkman, Bernadette Beunk, Barbara Nanning, Pauline Wiertz heb ik meerdere werken. Maar ook al heb ik maar 1 werk van iemand, toch staat dat voor mij voor de herinnering aan een groter oeuvre.

– Ik heb een voorkeur voor abstract werk, weinig is figuratief. Lijn, compositie, vlakken, patronen, strukturen. Keramiek, grafiek, ruimtelijk werk, textiel.

– Ja, ik maak families. Vaak onverwachte relaties. Zoals een ruimtelijk werkje van Frode Bolhuis, een zacht uitziend bedje, dat mooi samengaat met een wolkig digitaal uitgegumde tekening van Erwin Keustermans, die dan weer samengaat met een muistekening van Birgit Speulman. En het geel in het bedje werkt wonderwel met geel in een kleine litho van Matisse, waarvan de vormen dan weer corresponderen met een brons van Teja van Hoften….

Maar ik zou ook gele familie kunnen maken, met naast Frode Bolhuis, werk van Carina Ellemers, Marcel Prins, Marinus van Dijke, Nicole van der Heijden, Arjan van Arendonk, Maarten Brinkman en Beppe Kessler, aangevuld met een houten giraffe die mijn dochter maakte als kleuter…

– Mijn werk is nauwelijks deel van de collectie, maar deze verzameling is wel voeding voor mijn werk. Het is zeer inspirerend om werk van anderen om me heen te hebben.

– Naast al genoemde kunstenaars ook werk van oa Jan Schoonhoven, Herman & Desiree Scholten, Eric de Nie, Ronald Schimmel, Hieke Luik, Anneke de Witte, Madeleine Bosscher, Hinke Schreuders, Kees de Vries, Lex Pott, Peggy Bannenberg, Vincent Hamel, Simon Oud, Atta Kwami, Onno Boekhoudt, Celio Braga, Lizan freijzen, Mark Kramer, Joop Haring, Jelle Kampen, Helmuth van Galen, Ronald de Ceuster, Michiel Schierbeek, Maaike Klein, Anneke Klein Kranenbarg, Lodewijk ten Bosch, Els Hupkes, Lisanne Sloots, Petra Morenzi, Caroline de Groot, Seet van Hout, Michael Brennand Wood, James Rapp, Rob Vollewens, Marieke Bolhuis, Wia van Dijk, Esther Polak, Ankie Postma, Alf Slegers, Yuko Ebina, Jack Prins, Martina Florians, Claire Verkooyen, Caren van Herwaarden, Bram Zwartjens, Miriam Londono, Puck Goossen, Maria Blaisse, Marijke van Oostrum, Antoine Wiertz, Luitzen Zandbergen….

Donderdag 2 oktober 16 uur: rondleiding Marian Bijlenga