Maalstroom

31 mei 2019
t/m
23 jun 2019

zalen

Opening:
vrijdag 31 mei 2019 18:30u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

Een tentoonstelling van Jolanda Jansen en Anna J. van Stuijvenberg

Landschap van Papier

De ruïne van de twee uur durende performance tijdens de opening door Jolanda Jansen vormt samen met de site specific installatie van Anna J. van Stuijvenberg de tentoonstelling Maalstroom (aanvang 18.30 uur). Het vergane waterrad van de eeuwenoude houtzagerij uit Noorwegen leidde tot de ontdekking van allerlei relaties tussen de Noorse bossen en Amsterdam. Dit alles wordt verbeeld in een installatie met een monumentale frottage tekening.

In de performance wordt het proces van groei en verval in een korte tijdsspanne uitgedrukt. Toeval speelt hierbij een grote rol, een strakke rol papier wordt ter plekke getransformeerd, bewerkt en bespeeld, net als de processen in de grillige natuur.

Gastkunstenaars:

Borealis: 31 mei t/m 8 juni

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius zijn gefascineerd door de bossen in de poolcirkel en de verhalen die er in verscholen liggen. Hun multimediale project Borealis, wordt de invloed van de mens op het landschap verbeeld.

– BOREALIS (project) – Noorwegen, 2 juni 2016 – Pasvik nationaal park, het pad naar het drielandenpunt tussen Noorwegen, Finland en Rusland.- tekst Jelle Brandt Corstius  © JEROEN TOIRKENS

 

Water Moving: 12 t/m 23 juni

Een ‘durational’ performance waarin Marilyn Arsem met minimale ingrepen de tijd verbeeldt. Een contemplatief onderzoek naar de beweging van water.

Ik zal de paden markeren waarlangs het water loopt, ontdekken door wat het wordt belemmert, afmeten van waar het zich verdampt en onderzoeken wat er achter blijft. Elke dag zal ik een andere koers volgen. Eventueel vraag ik het publiek om mij te helpen, terwijl andere momenten ik hen zal uitnodigen om samen met mij in stilte te observeren. ‘Water Moving’ is een kleinschalig onderzoek ontworpen voor grotere vragen en gedachten. Marilyn Arsem creëert live events sinds 1975, van solo performances in galeries tot grootschalige, site-specific werken. marilyn arsem

Seven Disappearances, Durational performance by Marilyn Arsem, TIME SPACE BODY OBJECT – Part 4. Isles Art Initiative, Spectacle Island, Boston Harbor, MA, August 1, 2015, Photo by Nabeela Vega

RANDPROGRAMMA

Lezing: 7 juni 15 – 17 uur Borealis Project

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius vertellen over hun multimediale project Borealis.

The Challenge of Making New Work   Marilyn Arsem reisde twintig jaar naar internationale festivals met haar site-specifieke performances.

Ongepland reageert zij op een locatie die bij aankomst wordt geselecteerd. Deze aanpak kan mislukken, maar heeft ook voordelen. Er doen zich mogelijkheden voor die nooit in de studio kunnen worden bedacht. Arsem spreekt over haar strategieën hoe een performance te maken en laat beelden zien van werk dat onverwacht ontstond.

Lezing: 14 juni 15 – 17 uur  Dwalen door een landschap van papier
De kunstenaars Jolanda Jansen & Anna J. van Stuijvenberg bespreken hun werk.

Beeld: Anna J. van Stuijvenberg:Hybrids, detail, NKD Dale, Noorwegen, 2017
Jolanda Jansen: Paper Study #5a, live performance, The Big Draw, Kruithuis Den Bosch, 2016

De expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst en voordekunst