Proeftuin der zinnen

Lustraum

Museumnacht 2014

1 nov 2014
t/m
16 nov 2014

zalen

Opening:
zaterdag 1 november 2014 19:00u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 17:00 - 22:00u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 17:00 - 22:00u

Toon galerij

“Onze zintuigen laten ons weten dat we leven, wat er om ons heen en in onszelf gebeurt. Zintuigen zijn het gereedschap, het ‘tuig’ waarmee wij de wereld betreden en zin creëren.”

LustRaum, een parcours met zintuiglijke prikkels
Een kunstmanifestatie door het gehele gebouw van Arti et Amicitiae opent tijdens de bruisende Amsterdamse Museumnacht en is vervolgens daarna nog twee weken te zien. Het thema van deze manifestatie is ‘LustRaum’, een proeftuin der zintuigelijke waarnemingen en ervaringen. Zoals de zintuigen aan de ene kant ervoor zorgen dat we overleven en alles classificeren, dienen ze ook het genot en de ontregeling. Zowel de Dionysische als de Apollonische kanten van kunst (een begrip van Nietzsche) komen in beeld en worden op soms komplexe wijze met elkaar vervlochten.

Deelnemende kunstenaars
Wij hebben hiervoor kunstenaars uitgenodigd met uitgesproken zintuigelijk werk. Zij creëren oa geurinstallaties, erotische live en video performances, optische geluidssculpturen, lichtsculpturen met smaak en geur.
Deze kunstenaars zijn met hun werk ervaringsdeskundigen op het gebied van de zintuigen.

Martina Florians (geur en tastzin ruimtelijke opstelling; Else van der Burgt & Fiona Ivanof (smaak en lichtinstallatie); Elin Austbø (tastzin, ontregeling van de zinnen, schoonheid en walging); Sylvie Zijlmans (overlevingssituatie: tast, evenwicht, zien: film ); Mariska de Groot (optisch geluidsinstallatie > evenwicht);
Zoot & Genant (Kunst en Porn, rituele beheersing van aanraking en genot);
Peter Fengler (lichamelijke beeld- en geluidsperformance);
Richa Dorrestein (video installatie over de verbeelding van pijn > sociale acceptatie hiervan); Ronald van der Meijs (geluid > ademen > bewust zijn van het lichaam: installatie); Lidy Jacobs (tastzin > sociale bevestiging, voelen; erotiek, innerlijke emotie en senorische orrientatie: vingertoppen); Edwin Deen (haptische impulsen worden beinvloed door zicht en/of gehoor en andersom, tastzin); Pedro Mattias (performance > sensuele ervaring, appelerend aan het onderbewuste)

Met deze manifestatie zullen wij op een toegankelijke wijze soms zeer gewaagde kunst brengen voor een groot publiek. Door het begrip ‘zintuigen’ in een andere context te plaatsen en door er een ruimere en onverwachte betekenis aan te geven, krijgen de bezoekers een prikkelende kijk op de kunst.

LustRaum – tevens aftrap van Arti Lustrum 175 jaar
Museumnacht vindt plaats in alle zalen en ruimten van Arti en begint al buiten voor de entree.
– Beneden in de societeit is er een doorlopend programma met liveband Ensor, dj’s en performances, Dj’s en het twintig koppige Artikoor. In de rokersruimte kan men genieten van een erotische film.
– In de bovenzalen zijn vele zintuigelijke installaties en performances te zien.

Deze manifestaite zal na de opening van de Museumnacht nog twee weken duren en wordt de aftrap van het Arti-Lustrum 175 jaar. Tijdens LustRaum worden lezingen, performance avonden en een Lustraumfeest gehouden.