Artspace

L’ Errance de la comtesse

Cornelia Nauta

4 sep 2019
t/m
13 sep 2019
Opening:
dinsdag 3 september 2019 21:00u
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 - 18:00u

PROGRAMMA

Opening tentoonstelling “L ‘errance de la comtesse” van Cornelia Nauta,
dinsdag 3 september 21.00 uur in de sociëteit met Franse chansons van de zangeres Barbara vertolkt door Machteld van der Gaag, met begeleiding op de piano en arrangementen door Nico van der Linden.

Vrijdag 6 september 16.00 uur in de Art-Space, dichteres Maria van Daalen leest voor uit eigen werk.

Vrijdag 13 september 16.00 uur in de Art-Space, finissage van de tentoonstelling door dj LuxxX (Petra de Nijs) met Discothèque Français.

———————————————————————————————————————
Cornelia Nauta maakte kennis met de chansonnière Barbara in 1981, ze was toen 18 jaar oud. Sinds die ontmoeting was haar grootste verlangen om in Parijs te verblijven om de concerten van de zangeres bij te kunnen wonen. Na de kunstacademie en met een stipendium op zak, werd deze droom werkelijkheid in 1989. In Parijs studeerde ze aan de beroemde filmacademie “Louis Lumière”. In 1993 gaf Barbara haar laatste concert en Cornelia keerde terug naar Nederland om naast haar fotowerk zich verder te bekwamen in scenario schrijven. Het contact tussen de kunstenares en de zangeres bleef bestaan tot aan het sterfjaar van Barbara, 1997. Daarna werden de invloeden van de Franse cultuur en geschiedenis in Cornelia’s geënsceneerde zelfportretten steeds zichtbaarder. Voor de tentoonstelling “L’errance de la comtesse” (De omzwervingen van de gravin), laat de fotografe een dwarsdoorsnede van haar oeuvre zien, van de zelfportretten gemaakt in haar dienstbode kamertje in Parijs, tot aan de recente foto’s gemaakt aan de oevers van de Seine of in het park van Saint Cloud.

Zo lang als zij zich kan herinneren, droomt Machteld van der Gaag ervan om chansons te zingen. Machteld is geboren in Frankrijk, in Le Vésinet, een voorstad van Parijs, en groeide op met Barbara, Brel, Boris Vian, Reggiani maar ook Dalida, Véronique Sanson, Julien Clerc, Michel Fugain. Machteld zingt veel chansons van Barbara. Maar met Vive Ma France brengt ze ook een persoonlijke selectie Franse chansons, bekend en onbekend. Chansons waar ze mee is opgegroeid of die later in haar leven voorbijkwamen. Machteld wordt op piano begeleid door Nico van der Linden, die ook Ramses Shaffy begeleidde. Nico verzorgt de arrangementen. Machteld en Nico traden al eerder op in het Torpedo Theater, Brasserie van Baerle, Betty Asfalt Complex, de nieuwe KHL, DeMess in Naarden, Atelier Michelin in Parijs en tijdens privébijeenkomsten. In maart 2018 won Machteld de Grand Prix van het Concours de la Chanson van de Alliance Française in het Diligentia Theater in Den Haag.

 

Beeld: L’errance de la comtesse à Paris
2017