ArtSpace

Keti Koti Project – Ala Sma Tori

Maartje Jaquet

21 apr 2022
t/m
29 apr 2022

Van 21 tot en met 29 april exposeert Maartje Jaquet in de Art Space om de website www.ketikotiproject.com te lanceren. Het project, volledige naam Keti Koti Project – Ala Sma Tori, is een langlopend multimedia project. Begonnen in 2020 met portretten, met pen en aquarel op A3-formaat pa-pier. Deze vroegen om meer diepgang en daarom voorzag Maartje het project van persoonlijke interviews / verhalen (tori) met allerlei (ala) mensen (sma), foto’s uit hun persoonlijke archief, video-opnames waarin word gezongen en verteld alsook van korte teksten op katoen: kernachtige uitspraken, geschilderd met een voor elke persoon apart gemaakte inkt.

 

Van links naar rechts:  Bianca Brasdorp, Ruben La Cruz, Kyara Wolf, Francisco Heyting


Keti Koti Project – Ala Sma Tori
komt voort uit haar Artist Residency in BIJLMAIR, Heesterveld (2017) waar ze tekeningen maakte van mensen op straat, voorbijgangers, die zijn tentoongesteld in CBK Zuidoost in november dat jaar. Twee jaar later werd ze door Rinaldo Klas, beeldend kunstenaar, voormalig directeur van de Nola Hatterman Academie en vriend, uitgenodigd voor een duo-expositie in de internationaal gere-nommeerde galerie Readytex in Paramaribo. Ze wilde zichzelf uitdagen en koos ervoor om de mensen niet meer van een afstandje te tekenen maar ze van te voren te vragen of ze hun portretten mocht maken, ter plekke, aan de Waterkant. Zowel haar werk uit Amsterdam Zuidoost als haar nieuwe werk, de portretten, werden in Readytex geëxposeerd, samen met werken Rinaldo Klas, onder de titel ‘Bezielde Lijnen’.

Op één juli 2020 wandelde Jaquet door haar geliefde Amsterdam Zuidoost. De dag van Keti Koti (verbro-ken ketenen), de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 (of eigen-lijk 1873 omdat er daarna, door het zgn. Staatstoezicht, nog tien jaar lang dwangarbeid bleef bestaan). Er liepen in en rond de Amsterdamse Poort veel mensen die zich speciaal voor deze dag hadden gekleed. De herdenking en viering in het Oosterpark was afgelast vanwege Covid-maatregelen, maar bij het Bijlmer-parktheater werden, net als in andere delen van de stad, gratis heri heri maaltijden uitgereikt, waardoor men toch nog met wat familie en vrienden bij elkaar kon komen. Tijdens die wandeling ontstond bij Maar-tje het idee om, net als het vorige jaar in Suriname, mensen aan te spreken om te vragen of ze een portret mocht maken voor een project over Keti Koti. Er was geen tijd om uitgebreid te zitten tekenen en schil-deren, zoals het jaar daarvoor in Suriname, maar even praten en eventueel stilstaan voor een foto wilde men vaak wel.

Benieuwd naar de portretten van die dag? En hoe het project zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld? Neem een kijkje in de Art Space naast de sociëteit, 21-29 april. Daar zal een deel van de originele portret-ten, en de bijbehorende verhalen, teksten op textiel en meer te zien zijn. En op www.ketikotiproject.com kunt u het hele project, dat nog steeds doorloopt, bekijken.
De eerste grote overzichtsexpositie zal plaatsvinden in de Open Space Heesterveld van CBK Zuidoost, van half juni tot half juli 2022, in hetzelfde gebouw waar de kunstenaar de hierboven eerstgenoemde Artist Residency deed. De cirkel is rond, zou je kunnen zeggen, ware het niet dat het project voor haar nog niet is afgerond! Maartje Jaquet hoopt er onder andere mee naar Suriname te kunnen gaan en daar ook nieuw werk te maken.

 

De ArtSpace is geopend van maandag t/m vrijdag van 12:00 – 22:00 uur.
Na 17 uur members only