VERWACHT

Arti’s oorlogsverleden

3 sep 2022
t/m
2 okt 2022

zalen

Opening:
vrijdag 2 september 2022 00:00u
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

In september 2022 zal Arti een tentoonstelling en een performatief symposium over haar oorlogsverleden presenteren onder de werktitel Arti’s Oorlogsverleden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Arti zich aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer, een door de Duitse bezetter ingevoerd instituut, waar kunstenaars zich moesten inschrijven om werkzaam te mogen blijven tijdens de oorlog. Arti vroeg aan al haar leden een zogenaamde ‘ariërverklaring’ te tekenen. Joodse leden werden uit de vereniging gezet. Een groot deel van deze voormalige Arti leden werd naar kampen gedeporteerd en vermoord. In 1947 organiseerde Arti de tentoonstelling In Memoriam, met werken van de in de oorlog overleden en vermoorde kunstenaars. Deze tentoonstelling werd slecht ontvangen door de pers, vanwege Arti’s houding in de oorlog. Persberichten met titels als: Onbescheiden gesol, Late smart, en Te laat, oordeelden dat Arti niet gerechtigd was zo’n tentoonstelling te organiseren.

Nu, ruim tachtig jaar na de royering van de Joodse leden, heeft het bestuur van Arti opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een tentoonstelling waarin wordt gereflecteerd op dit verleden en waarin een reconstructie van de In Memoriam tentoonstelling van 1947 te zien zal zijn. Deze tentoonstelling uit 1947 biedt mogelijkheden om te onderzoeken hoe de vereniging omging met in- en uitsluiting; hoe zij omging met haar bedreigde leden en de nagedachtenis van deze leden; hoe de vereniging zichzelf zag en profileerde; en hoe daar door anderen over werd gedacht. De tentoonstelling, die zal plaatsvinden in september 2022, is een vertrekpunt voor een langer traject van onderzoek in alle openheid, waarin de vele vragen rond dit complexe verleden aan de orde zullen komen en er nieuwe uitingen zullen plaatsvinden. Nog steeds is een blijvend gedenkteken in het gebouw van Arti het streven.

Als u vragen, informatie of opmerkingen heeft, kunt u mailen naar inmemoriam@arti.nl.