Getekend Syrië / Cartooning Syria

22 apr 2017
t/m
21 mei 2017

zalen

Opening:
vrijdag 21 april 2017 20:00u
Side-events Woensdag 3 mei 16.30-20 uur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum Op de dag van de Persvrijheid is er een debat met de Syrische cartoonist Mwafaq Katt, de Nederlandse cartoonist Tjeerd Royaards en Vlaamse cartroonist Lectrr over cartoons in tijden van dictatuur, opstand en oorlog. Voorafgaand zal cartoonist Tjeerd Royaards een workshop cartoons leiden. Vrijdag 5 mei om 16 uur Arti et Amicitiae, Amsterdam Middagprogramma met Syrische cartoonisten Mwafaq Katt, Saad Hajo en Sahar Burhan , Nederlandse cartoonisten, en Syrische muziek.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

Cartooning Syria is een unieke tentoonstelling van het werk van 28 Syrische cartoonisten en tekenaars. Deze politieke cartoons becommentariëren de complexe en mensonterende situatie in Syrië op verontwaardigde, cynische en spottende wijze. Op de tentoonstelling zijn ook cartoons van bekende Nederlandse, Vlaamse en Noorse tekenaars over Syrië te zien.

De meeste Syrische cartoonisten waren na het begin gewelddadigheden in 2011 gedwongen hun land te ontvluchten en wonen verspreid over de hele wereld. Tijdens Cartooning Syria komen ze voor het eerst met hun werk weer samen.

Wij nodigen u van harte uit voor de opening op vrijdag 21 april om 20 uur

in aanwezigheid van de Syrische tekenaars Hamid Sulaiman, Mahmoud Al Bahra en Sameer Khalili. Theo de Feyter, kunstschilder en Syrie-reiziger geeft een inleiding op de tentoonstelling. Ook wordt het boek Cartooning Syria gepresenteerd door uitgever Jurgen Maas.

Tijdens de opening zullen Hamid Sulaiman een muurschildering en Mahmoud Al Bhara een cartoon maken in de tentoonstellingszaal.

 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De tentoonstelling heeft bijzonder veel goede aandacht in de pers ontvangen.
Onderstaande de links naar de diverse artikelen

Het Parool Cartooning Syria in het Parool

Trouw Cartooning Syria Trouw

NRC Handelsblad NRC Handelsblad Getekend Syrie

Volkskrant Volkskrant

NRC Next NRC Next Getekend Syrie

Daarnaast was de curator te gast bij De Nieuwe Maan, een wekelijks opiniërend actueel nieuwsprogramma. Kijk hier het fragment terug

Met grote dank aan: Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam, Stichting Syrian Dreams, Free Press Unlimited, PEN Nederland, Uitgeverij Jurgen Maas en alle donateurs