ArtSpace

George Maas

Vlekken uit de vorige eeuw - Lieu

26 feb 2024
t/m
1 mrt 2024

artspace

Het is in deze tijd ondenkbaar dat je als kunstenaar zomaar toestemming krijgt om een kunstproject uit te voeren op het dak van het Paleis op de Dam. Maar dat is precies wat er 31 jaar geleden gebeurde met George Maas.

Op 20 februari 1993 plaatste George Maas in het kader van zijn fotoproject ‘Lieu’ een cellulose plaat – met toestemming van de Gemeente Amsterdam-op het dak van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Cellulose is een sterk hygroscopisch materiaal en is het basismateriaal voor het maken van papier. Maas’ idee was om overal ter wereld plekken te vinden waar hij zo’n plaat drie maanden neer zou kunnen leggen om op deze manier vlekken te verzamelen.

Op die bewuste dag is George Maas met een fotograaf van het Parool naar boven gegaan om de cellulose plaat neer te leggen. Drie maanden later heeft George Maas, met een cameraploeg van At5, de plaat weer opgehaald.

In de presentatie in de Artspace van 26 februari t/m 1 maart worden enkele omgevingsafdrukken getoond die hij in Amsterdam heeft gemaakt. Bij deze omgevingsafdrukken zijn ook de brieven te lezen waarin de beheerder van de plek zijn officiële toestemming geeft om een cellulose plaat neer te leggen.
Op https://www.georgemaas.com/lieu/lieuvlekken.html kun je alles over het project lezen.

Afbeelding banner: foto voor het Parool door Willem Middelkoop