Expositie Arti-Galerie

Frits Huyse

Fotografie

4 sep 2015
t/m
6 sep 2015

arti galerie

Opening:
vrijdag 4 september 2015 17:00u
Openingstijden: zaterdag/zondag 12:00 - 18:00u

Frits Huyse Fotografie

Begonnen met een Kodak Brownie en een Zeiss Ikon klapcamera kon Frits Huyse op zijn 19e een Praktica, een goedkope Oost-Duitse spiegelreflex camera met verwisselbare lenzen aanschaffen. Medicijnen studeren in Amsterdam en veel fotograferen. In het huis waar hij woonde had Jan van Gelderen een dokaatje voor zijn journalistieke werk. Hij leerde hem vergroten en afdrukken. Claude Vanheye bleek ook een huisgenoot. Verder voorbeelden te over … Ed van der Elsken, Cor Jaring en Willem Diepraam met zijn ‘doordrukken’. Amsterdam was net hard wakker geschud uit zijn naoorlogse keurigheid.

Wie had er ooit van G-star Raw gehoord?
Huyse maakte zijn eigen kleren, bleekte zelf zijn spijkerbroeken en verfde de tweede hands spullen die hij op het Waterlooplein kocht. Sleutelde aan zijn auto en proefde (met zijn camera) Amsterdam. Met het geld van trouwreportages kocht hij zijn fotospullen. Digitaal was alleen nog bij IBM bekend. Met Tri-X en Acufine kon je zonder flitslicht zelfs in cafés fotograferen. Doordrukken en tegenhouden. Hard papier gebruiken om hoog contrast te krijgen. Photoshop daar had niemand van gehoord.

Die tijd en dat hippe Mokum –San Francisco aan de Amstel- was in vele opzichten anders dan het museum- en selfie paradijs van nu. Interessant genoeg om zwart-wit terug te kijken met oog voor de kleur van de huidige tijd.

Frits Huyse is nu 68. Na zijn werk als psychiater voor patiënten met lichamelijke ziekten pakte hij zijn oude liefde weer op.