FLAM

Forum of Live Art

4 sep 2018
t/m
30 sep 2018

zalen

Ticketprijzen: FLAM Live: €12,- / €6,- (korting) FLAM Encounter: €3,- Friday evening program 21/28 Sep: €7,50 (inclusief performance)

FLAM VIII
Look at me, then look at me again

FLAM Live: 4-7 september
FLAM Encounter: 13-30 september

Het programma van FLAM Live staat nu online. Klik hier voor de pagina van FLAM

FLAM (Forum of Live Art Amsterdam) is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling waarin de grote verscheidenheid aan uitingen binnen de hedendaagse performancekunst ruimte krijgt.

De achtste editie vangt aan met FLAM Live: een intensieve week van live-kunst, waarin het lichaam met diens vele betekenissen het medium is. Deze editie wordt uitgebreid met FLAM Encounter: een tentoonstelling met installaties die op verschillende manieren hun oorsprong vinden in een performance. Middels deze transformatie biedt FLAM VIII een podium voor zowel de efemere als de materiële kant van diverse artistieke praktijken.

Om verschillende perspectieven op de werken te activeren hanteert FLAM VIII een metaforisch kader. De performances in de live-week worden opgevat als elementen van een wilde tuin; de toeschouwers worden uitgenodigd door de wilde tuin te dwalen, en samen met anderen de live-ervaring te delen.

De tentoonstelling wordt opgevat als een cruise-tuin, waarin objecten een beweging aansporen. FLAM Encounter nodigt het publiek uit om met een cruisende attitude de tentoonstellingszalen te betrekken, verschillende gezichtspunten in te nemen en een persoonlijke relatie aan te gaan met de objecten en andere lichamen in de ruimte. Het programma is ontworpen om onverwachte kruisbestuivingen te genereren tussen de kunstenaars, hun werk en het publiek.

FLAM Live 4-7 september
In de live-week kan het publiek opgaan in een wervelwind van performances die in heel Arti et Amicitiae plaatsvinden: van de sociëteit, tot de kassa, tot de tentoonstellingszalen. Inhoudelijk verschillen de performances sterk, maar in essentie zijn ze gelijk: een lichaam in de ruimte dat onderworpen wordt aan een toeschouwende blik, waarmee fricties worden geprikkeld en nieuwe betekenissen worden gevormd.

Onderwerpen zoals surveillance, culturele identiteitsvorming, kwetsbaarheid, de invloed van online bestaan op onze psyche, kannibalisme, machtsstructuren binnen de hedendaagse kunst, en het belichamen van mannelijkheid en vrouwelijkheid komen aan bod. Vanuit de kunstenaarsbijdragen spreekt een onderliggend gevoel van desillusie, zelfs in de werken waarin humor als instrument voor kritiek wordt gebruikt.

FLAM Live biedt een directe en persoonlijke verkenning van bovengenoemde onderwerpen, in een ervaring van het werk die zich over de tijd ontvouwt.

FLAM Encounter 13-30 september
FLAM’s cruise-tuin bestaat uit ‘performatieve installaties’: de werken komen voort uit een performance of maken de toeschouwer tot performer.

De cruise-tuin vormt een kritisch terrein binnen onze normatieve samenleving. Het is een tussenruimte die poogt te ontsnappen aan- en tegelijkertijd wordt gecreëerd door – de beklemmende denk- en doe-kaders van het dominante culturele systeem. Cruise-tuinen zijn sensuele, maar ook gemarginaliseerde ontmoetingsplekken, waarin sociale codes worden ondermijnt. Een parallelle wereld ontstaat, waarin fysiek voorkomen, seksuele voorkeur, sociale klasse en godsdienst ontstegen worden.

In de grote tentoonstellingszaal zijn elke week verschillende kunstenaars en performers aanwezig. Ze werken aan nieuwe ideeën of herinterpreteren bestaand werk. Naast deze open ruimte, waar de bezoeker volledig zicht heeft op wat er plaatsvindt, bevat de tentoonstelling ook verborgen plekken met ruimte voor intimiteit. In deze verschillende zones vormen de werken een directe en fysieke relatie met de bezoeker. Er ontstaat een nieuw decor en blikken worden gestimuleerd. Look at me, then look at me again.

PROGRAMMA
Woensdag 12 september:
20:00: Opening FLAM Encounter met performance door Richard John Jones en work-in-progress door Matthew Day

FLAM Encounter & public program:
Vrijdag 14 september (not in Arti):
20:00 – 22:00: Boek launch PARA PERFORMANCE door Richard John Jones bij San Serriffe (Sint Annenstraat 30, Amsterdam)

Vrijdag 21 september, tijden TBA:
– Maison JaJa Presents New Medea Collection S/S19, RECAP by Dionisios Argyropoulos Ioannou
– Gesprek: Gender & Body Politics
– Nederlandse première van ‘A Piece of Dada’, een film van Dutch Art Institute’s klas van Sara Giannini en Pauline Jardin Curnier, geproduceerd door If I Can’t Dance, gemaakt dor Clementine Edwards, Tirza Kater, Wilfried Tomescu, Giorgos Tsiongas, Rabea Ridlhammer, Lukas Hoffmann, Clara Saito en Christopher Tym. Gevold door een performance door Kurt Dickriot and Lady Dada.
Party 23h Matthew Antler & Umbeproductions Live Electronics and visuals,
Johnny Macintosh DJ set.Johnny Macintosh DJ set.

Zaterdag 22 september:
17:00 – 20:00: Figures for Landscape van Matthew Day in de rozentuin van het Vondelpark

Vrijdag 28 september:
– The Anastasia Method van Natasha Papadopoulou
– Discussieprogramma: The Labour of Art, georganiseerd in samenwerking met Veem House of Performance
– Performance by keyon gaskin
– Party 23h Makkie Mark DJ set.

Zaterdag 29 september:
– Wandeling naar Veem House of Performance

Ticketprijzen:
FLAM Live: €12,- / €6,- (korting)
FLAM Encounter: €3,-
Friday evening program 21/28 Sep: €7,50 (inclusief performance)