ArtSpace

Dirk Jan Jager

It’s all in your head

18 sep 2023
t/m
29 sep 2023

artspace

Opening:
vrijdag 22 september 2023 18:00u

opening: vrijdag 22 september 17.00 uur (interview met de kunstenaar), aansluitend opening tentoonstelling ‘It’s all in your head’
tentoonstelling: 18 september t/m 29 september 2023.

Op vrijdag 22 september om 17.00 uur wordt Dirk Jan Jager, lid kunstenaar en coördinator van de ArtSpace, geïnterviewd door Renée Hartog. Dit gesprek heeft een extra feestelijk tintje, want Dirk Jan is jarig op 22e! En wie jarig is trakteert.

Voor deze bijzondere gelegenheid heeft Dirk Jan Jager een aantal maskers gemaakt van Arti leden en niet-Arti leden. Na het gesprek wordt er een groepsfoto gemaakt waarbij het publiek maskers draagt en zelf een masker kan kiezen. Choose your identity!

Aansluitend is de opening van de tentoonstelling ‘It’s all in your head’ in de ArtSpace. In deze tentoonstelling onderzoekt Dirk Jan Jager zijn relatie tot Arti door middel van analoge fotografie. ‘It’s all in your head’ is een vervolg op de tentoonstelling ‘The complete sheet’ (2015), die ook in Arti plaatsvond.

Deus ex machina: een touw bungelt. Een paar benen is het enige dat nog zichtbaar is, terwijl de rest van het anonieme lichaam het velum van het gebouw Arti et Amicitiae doordringt. De oudste kunstenaarsclub van Amsterdam, maar vitaal, een levend lichaam, is nog steeds een orgaan in het lichaam van de stad.

Alchemie: deze foto’s zijn blind gemaakt, dat wil zeggen gemaakt met een analoge camera en een zelfontspanner. Blindheid is hier zowel een metafoor als een strategie. Het moment wordt gevoeld, het is geen dramaturgie.

Een analogie van geest en hemel: deze beelden zijn irrationeel, zelfs absurd. Een engel, een satyr of aapmens, een patriarchale figuur zoals de vader in Pasolini’s Teorema of Bacons zakenmannen. Dit alles wordt opgevoerd in de verborgen plafondruimte van het gebouw.

De peacock chair: een extravagante stoel rust op een kwetsbaar glazen plafond. De geesten van Huey Newton en Sylvia Kristel zijn aanwezig, symbolen van revolutionair geweld en erotische fantasie. Dit plafond kan het gewicht van geesten nauwelijks dragen.

Conclusie: het gebouw als lichaam werd beschreven door de Franse filosoof Gaston Bachelard in zijn boek The Poetics of Space. Het is een sleutelbegrip bij het benaderen van de performances van Dirk Jan Jager. Deze werken vinden plaats in de architectuur, vaak in geheime ruimtes die overeenkomen met intieme of zelfs taboe opvattingen van het lichaam. Jager treedt al jaren op als anonymous body maar dit lichaam wordt verdubbeld door zijn gebruik van ruimtes.

Op 22 september wordt Jager geïnterviewd door Renée Hartog voor de schouw in de sociëteit van Arti. Zo komt hij in het hart en de keel van dit levende gebouw. Maar zoals het anonieme lichaam het persoonlijke lichaam van Dirk Jan Jager wordt, zo wordt het publiek gemaskeerd, opgenomen in de visie van de kunstenaar. De rollen zijn omgedraaid.