Brasa mi ori / groet me met…

28 okt 2019
t/m
17 jan 2020
Opening:
maandag 28 oktober 2019 17:30u
De tentoonstelling is vrij toegankelijk
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 - 18:00u

De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat dit najaar in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname.

De kunstcollecties van Arti leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.

De opening op maandag 28 oktober 17.30 uur wordt verricht door Vincent Soekra, de voorzitter van Vereniging Ons Suriname. Daarna volgt een introductie door Harald Schole, curator. Vanaf ongeveer 18.30 uur is er een Surinaams dinerbuffet met medewerking van columnist en culinair duizendpoot Nellie Bakboord. Wees van harte welkom! 

Kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajoocomar, George Struikelblok,  Michael Tedja, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman. Curator: Harald Schole

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. In Amsterdam was zij met Henry Strijk actief bij de Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919) waar ze o.a. Galerie Nola Hatterman runde en met hem de basis legde voor hun gezamenlijke collectie.

Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory.
(Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018)
Beeld: Soeki Irodikromo, zonder titel, 1997 (detail)

PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET….
Het door de sociëteitscommissie samengestelde uitgebreide publieksprogramma belicht de cultuur en actuele kunst uit Suriname en plaatst de tentoonstelling in een breder perspectief. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan workshops, pop-up events en ronde tafel gesprekken. Arti biedt hiermee de gelegenheid tot ontmoetingen tussen culturen, een bijdrage aan een inclusief Amsterdam.

Maandag 28 oktober 17.30 uur
Opening tentoonstelling
De opening wordt verricht door Vincent Soekra, voorzitter van de Vereniging Ons Suriname gevolgd door een introductie door Harald Schole, de curator. Daarna opent een smakelijk Surinaams dinerbuffet met medewerking van Nellie Bakboord, columnist en culinaire duizendpoot.

Donderdag 7 november 16 uur
Lezing en discussie
Kunst gerelateerd aan Suriname en collectievorming
Sprekers zijn: Maureen Cox, Medewerker kunstuitleen van de CBK – Zuidoost, Claire van Els jr. conservator moderne kunst van het Stedelijk Museum, Imara Limon, als conservator verbonden aan het Amsterdam Museum, Bart Krieger, kunsthistoricus, auteur van ‘50 Surinaamse kunstschatten’ en columnist bij de Parbode en curator Ellen de Vries, publicist en onderzoeker. Hans Kuiper is journalist en kunstenaar en modereert het panelgesprek.

Donderdag 14 november 20.30 uur
Presentatie Traditie en Vernieuwing
Renée Koldewijn, kunstenaar over de invloed van de Koto (speciale jurk) en de Angisa (speciaal gevouwen hoofddoek) in haar projecten; Anke Akerboom, edelsmid en Mirko Krabbé, kunstenaar verbleven in 2008 in het binnenland van Suriname waar zij met de lokale bewoners sieraden maakten. Aan de hand van filmbeelden vertellen zij over hun ervaringen.

Maandag 25 november 20.30 uur
Pop-up event en ronde tafel gesprek Srefidensi / Onafhankelijksdag
Gemodereerd door Myra Winter.

Maandag 25 november 20 uur
Tekenavond (o.v.b.)
Srefidensi

Vrijdag 13 december 16 uur
Poëzie en Literatuur; dichter Michaël Slory
Een middag in het teken van de dichter Michaël Slory (Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018) met een inleiding door prof. dr. Michiel van Kempen over zijn werk. Rudy Chotoe en Mireille Buldeo Rai dragen zijn gedichten voor. Verder met medewerking van Peter de Rijk (pseudoniem Ezra de Haan) over zijn boek ́op zoek naar Slory ́. Het Literatuurmuseum leent een portret van Slory uit gemaakt door de kunstenaar Dhiradj Ramsoedh, gemaakt ten gunste van zijn 75ste verjaardag. Dit unieke portret in boekvorm kan deze middag worden ingekeken.

Maandag 2 december en 9 januari
modeltekenen

Vrijdag 10 januari 16 uur
Lezing en presentatie
Suriname, actuele kunst en kunstenaars

Paul Faber, kunsthistoricus/auteur, verzorgt een lezing over stromingen in de Surinaamse kunst. Rob Perée, recensent/auteur, signaleert hedendaagse tendenzen en ontwikkelingen. Eric Kastelein, auteur/historicus, belicht zijn recente publicatie ‘Gedenktekens en monumenten in Suriname’, kunst in de openbare ruimte.

Vrijdag 17 januari 21 uur
Muzikale afsluiting
Op vrijdag 17 januari 2020 is de afsluiting van de succesvolle tentoonstelling Brasa mi ori…/ Groet me met… de Surinaamse kunstcollectie de Arti-leden Myra Winter en Carl Haarnack.
En dat gaat feestelijk gevierd worden met een dansavond vol Surinaamse muziek!
Vic van de Reijt, oud-uitgever en publicist op het terrein van literatuur en muziek, gaat draaien uit zijn fameuze 45-toerencollectie, samen met zijn dj-maat Ron Tebbens. Uiteraard heel veel Surinaams (Max Woiski senior en junior, Trafassi, Kid Dynamite, Kenny B), maar ook rock ‘n’ roll, beatmuziek en soul, en verrassende muziek uit Frankrijk, Italië en Duitsland.
Aanvang 21:00 uur in Arti en Amicitiae en neem je dansschoenen mee!