Boogie Woogie Rhythm Section

Een prelude op honderd jaar De Stijl

8 okt 2016
t/m
23 okt 2016

zalen

Opening:
vrijdag 7 oktober 2016 20:00u
Opening: vrijdag 7 oktober om 20 uur. Kunsthistorica Wies van Moorsel, een nicht van Nelly van Doesburg, houdt een openingswoord. Tijdens de opening voert The Beautiful Formula Collective een performance uit.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:00 - 18:00u

Opening: vrijdag 7 oktober om 20 uur
De tentoonsteling wordt geopend door kunsthistorica Wies van Moorsel, een nicht van Nelly van Doesburg. Tijdens de opening voert The Beautiful Formula Collective een performance uit. Vier leden van de groep maken samen een abstracte muurschildering, waarbij ze op elkaar reageren.

Van 8 t/m 23 oktober 2016 exposeert het kunstenaarscollectief Rhythm Section in de grote zaal van Arti et Amicitiae in Amsterdam. De tentoonstelling ‘Boogie Woogie Rhythm Section’ is een prelude op het honderdjarig bestaan van De Stijl.

Rhythm Section is een groep beeldend kunstenaars die zich concentreren op ritme in de beeldende kunst. De groep exposeert in steeds wisselende samenstelling overal in de wereld, niet alleen in Europa maar ook in China, Iran en Georgië. Ter plekke verbindt de groep zich met plaatselijke kunstenaars, die soms tijdelijk meereizen of lid van de groep worden.

In Arti et Amicitiae tonen de kunstenaars van Rhythm Section zowel autonome werken als grote muurschilderingen, waarmee alvast het aanstaande eeuwfeest van de beweging De Stijl, opgericht in 1917, onder de aandacht wordt gebracht. Rhythm Section voelt zich verwant aan De Stijl. Ook de kunstenaars van Rhythm Section hanteren een abstracte, op ritme gebaseerde beeldtaal.

De kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnemen, zijn Anneke Bosma (NL), Karina Bugayova (DE), Christoph Dahlhausen (DE), Iemke van Dijk (NL), Daniel Geiger (DE), Henriëtte van ’t Hoog (NL), Oleksiy Koval (DE), Guido Nieuwendijk (NL), Marije Vermeulen (NL), Veronika Wenger (DE), Guido Winkler (NL) en Michael Wright (GB).
Curatoren: Henriëtte van ’t Hoog, Oleksy Koval and Dmytro Goncharenko

De Stijl-kunstenaar Piet Mondriaan liet zich inspireren door nieuwe muziek, jazz. Rhythm Section heeft affiniteit met het zoeken van Mondriaan naar een abstract systeem dat zich met eigen middelen kan uitdrukken. De ritmiek tussen kleuren en lijnen maakt het mogelijk dat het universele zich toont binnen tijd en ruimte. Oleksiy Koval, de oprichter van Rhythm Section, heeft zich hierop gebaseerd.

De tentoonsteling wordt op vrijdag 7 oktober om 20.00 uur geopend door kunsthistorica Wies van Moorsel, een nicht van Nelly van Doesburg. Tijdens de opening voert The Beautiful Formula Collective een performance uit. Vier leden van de groep maken samen een abstracte muurschildering, waarbij ze op elkaar reageren.

De expositie gaat in januari 2017 door naar Reuten Galerie in Amsterdam en zal in november 2017 te zien zijn bij Galerie Karin Wimmer in München, waar dan tevens de catalogus wordt gepresenteerd.

 

Toon galerij