Collectie

Beautiful Square

Jacques Meijer

3 feb 2020
t/m
31 aug 2020

sociëteit

Opening:
maandag 3 februari 2020 17:30u

De Beauties van Jacques Meijer

Met deze titel wordt de kwaliteit van de fotograaf Jacques Meijer aangeduid. Het onderwerp is de vrouw. Van genietend van het zonnetje op het strand van Scheveningen tot in strenge klederdracht in Staphorst op weg naar de kerk. De tentoonstelling is een eerbetoon aan één van onze oudere actieve Arti-leden. Gekaderd in de vierkante lijsten noemt Jacques de verzameling Mooi Vierkant. Zijn zwart-wit foto’s, nu meer een halve eeuw oud, hebben hun grote zeggingskracht behouden en stellen met de tentoonstelling nu de vraag hoe wij nu terug kijken op die periode van Wederopbouw en indirect is het een reflectie op ons eigen leven en familiegeschiedenis.

Curator: Harald Schole

De verzameling Beautiful Square, totaal 167 foto’s, is gebundeld in een boek. Inlichtingen: www.jacquesmeijer.nl en facebook

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Openingswoord opening Harald Schole

Goedemiddag, Jacques, Yvonne, Jacqueline, Onno en andere familieleden , collega’s en vrienden van de kunst en Arti,

De Beauties van Jacques Meijer

Met deze titel wordt de kwaliteit van de fotograaf Jacques Meijer aangeduid. Het onderwerp is de vrouw. Van genietend van het zonnetje op het strand van Scheveningen tot in strenge klederdracht in Staphorst op weg naar de kerk. De tentoonstelling is een eerbetoon aan één van onze oudere actieve Arti-leden. Ik vervul hiermee ook een wens van de voorzitter van onze vereniging, Babette van Loo, die vroeg me meer aandacht aan oudere leden te besteden. Uit de kunstcollectie van Jacques is een selectie gemaakt. Een ode aan de vrouw.

Gekaderd in de vierkante lijsten noemt Jacques de verzameling Mooi Vierkant. Zijn zwart-wit foto’s, nu meer een halve eeuw oud, hebben hun grote zeggingskracht behouden en stellen met de tentoonstelling nu de vraag hoe wij nu terug kijken op die periode van Wederopbouw en indirect is het een reflectie op ons eigen leven en familiegeschiedenis.
Ik had het geluk dat de collectie een serie foto’s uit Scheveningen bevat. Zee, strand en zomer heten de bezoeker welkom. Met deze koude winterdagen verlangen we naar het plezier in de milde zee en willen we genieten van de warme zon, op een terras beschut achter het glas van een strandpaviljoen. De dame met de iconische sigaar overziet vol zelfbewustzijn de omgeving. Ze zou kunnen staan voor de jonge Ma Flodder, het eigenzinnige karakter uit de films van Dick Maas. De foto uit 1963 van Nelly Frijda, de actrice die deze rol zo goed wist neer te zetten, hangt boven de uitgang.

De dame achter het raam op de Amsterdamse Wallen is ook vanaf het Rokin wanneer je de Sociëteit in gluurt te bekijken. Amsterdam een stad van vertier met daar tegenover de Hofstad Den Haag, met de schoonmaaksters van de Tweede Kamer en de deftige Passage.
Van vrije en universele beauty tot door religie in zwart gehuld. De zwart-wit foto’s van de vrouwen bezitten kleur, althans ze kleuren het leven en brengen bij leeftijdgenoten herinneringen naar boven.
Jacques heeft vele vrouwen gefotografeerd, zijn vrouw Yvonne heb ik er tussen ontdekt, in 1959 zit zij in Parijs op trappen van de Sacré Coeur. Dus nu al meer dan 60 jaar samen! Aan alle fotografen onder ons vraag ik dit bijzondere moment vast te leggen.
Met dank aan de Arti-medewerkers Marjo, Mirjam en Oscar en aan Jacqueline en Onno, dochter en schoonzoon van Jacques, die enorm bij het inrichten hebben geholpen.