ArtSpace

Baukje Spaltro

City Sphere Corvetto

21 feb 2023
t/m
3 mrt 2023

artspace

Opening:
dinsdag 21 februari 2023 18:30u

City Sphere Corvetto
ArtSpace (Arti et Amicitiae) 21 februari t/m 3 maart
Opening: dinsdag 21 februari 18.30 uur – 20.00 uur

Club Dialoog:
woensdag 1 maart 16.00 -17.00 uur in de ArtSpace
Een dialoog over de waarde van onzichtbare netwerken: de drie clubs van Amsterdam. Waarom worden we lid van een besloten vereniging? Met Renée Hartog, Baukje Spaltro, panelleden van Arti, De Kring, De Industriële Groote Club en publiek. Open voor iedereen.

City Spheres is een langlopend project van kunstenaar Baukje Spaltro over de sfeer van authentieke en vaak gegentrificeerde stadswijken. Oude stadswijken hebben een eigen karakter die vooral door de genius loci, de ziel van een plek wordt bepaald. Deze genius loci is een sfeer, een niet tastbare, en irrationele ruimte van een wijk die vooral door de bewoners zelf gecreëerd wordt. Elke City Sphere is een wolk-vormige installatie van kleurrijke schilderijen. De sterke verzadigde kleuren refereren naar de irrationele ruimte van de genius loci.

Spaltro nodigt uit anders naar de eigen dagelijkse ruimte te kijken door de aandacht op deze onzichtbare stedelijke identiteit te vestigen. City Spheres is geïnspireerd op de triologie Sferen van Peter Sloterdijk*. Spaltro heeft City Spheres gemaakt van wijken in Arnhem, Amsterdam, Berlijn, Haarlem, Turku en Milaan.

Elke reeks begint met een werkbezoek van een maand waarin ze een wolk-installatie schildert een lokale interventie organiseert. De blik van de schilder en van de bewoner staan telkens centraal. Elke wijk dwingt een eigen aanpak en schilderkeuzes af. Eenmaal terug in haar atelier werkt ze de wolk verder uit met het kleurpalet dat in de wijk is gebruikt.

In de Artspace is nu City Sphere Corvetto te zien, die Spaltro afgelopen november in Milaan heeft gemaakt en tentoongesteld. Deze serie bestaat uit een geschilderde installatie, 15 schilderijen met ‘levendige’grijstinten en de lokale interventie ‘Voci di Corvetto’ (stemmen van Corvetto) een verzameling quotes van jongeren uit Corvetto en georganiseerd met Gigi Tufariello (XYZ Corvetto) en Dora Casadio (Viafarini) en kunstenaar Dima.

Corvetto zit in een transitie door gentrificatie en ambitieuze gemeentelijke plannen. Je ziet gigantische flats, de eerste sociale woningen van Milaan, veel lege loodsen, het nieuw Olympisch dorp in aanbouw, veel buitenlanders, hangjongeren, dealers, kunstenaars en rappers. Deze buitenwijk is bruisend, maar er gebeurt ook veel wat het daglicht niet verdraagt.
OPENING: dinsdag 21 februari 18:30 uur met een groet van Paola Cordone, directeur Istituto Italiano di Cultura Amsterdam.

De ArtSpace is onderdeel van de sociëteit van Arti et Amicitiae. Deze expositie is van 21 februari tot en met 3 maart, open maandag-vrijdag van 12 tot 18 uur, en alleen voor Arti-leden tussen 18 en 23 uur. De opening is voor iedereen toegankelijk.

In verband met personeelstekort kan het zijn dat de sociëteit gesloten is. De tentoonstelling is dan op afspraak te bezoeken.

 Check altijd Arti.nl/nieuws of bel/mail Baukje voor een afspraak. info@spaltro.nl
0619716114, Baukje is zelf aanwezig: tijdens de opening 21 februari, vrijdag 24.02 (16-19 uur), woensdag 1 maart (13-17 uur), finissage vrijdag 3 maart (17-21 uur) en op afspraak.

City Sphere Corvetto is mede mogelijk gemaakt door IDWIZK, Viafarini, Istituto Italiano di Cultura Amsterdam.

Alle City Spheres staan op http://www.baukjespaltro.com/cityspheres-2/ en www.instagram.com/baukjespaltro

*“De vraag WAAR we zijn is zinvoller dan ooit en belangrijker dan de vraag WAT we zijn. We moeten ons concentreren op de plaats die mensen creëren om te zijn wie ze zijn. Deze plaats heb ik de naam sfeer gegeven. Sferen zijn ruimtecreaties …. “

Baukje Spaltro: Voci di Corvetto & City Sphere Corvetto 15 losse schilderijen 10×2 meter Opstelling tentoonstelling Corvetto NZSD in ViafariniWork Milaan 12.2022
Erba Rossa rood gras 35 x 40 cm gemengde techniek op linnen
Messaggio inutile nutteloos bericht Via Marco d’Agrate, 25x 30 cm gemengde techniek op linnen