ArtSpace

Sander Stada

Stadaland

4 nov 2019
t/m
8 nov 2019
Opening:
maandag 4 november 2019 17:00u

Sander Stada timmert al enige tijd aan de weg en niet onverdienstelijk. Na zijn opleiding op de Rietveld Academie waar hij in 2008 afstudeerde volgde er vele projecten. Van productdesign, beeldende kunst naar Sander zijn grootste ‘core-business’ sieraden.

Voordat Stada zijn opleiding begon aan de Rietveld ontwikkelde hij als kind al een liefde voor gebruik van andere materialen, op het Grafisch Lyceum kreeg Stada kritiek vanwege andere keuzes en denkwijze en droeg zelfgemaakte sieraden van pluche dieren. De kritiek was dat Stada moeilijker opdrachten zou krijgen als hij er zo uitzag. De ouders van Stada stimuleerde Stada, dit na een gesprek op school hem zijn eigen identiteit te ontwikkelen met zijn groteske zelf gemaakte sieraden van pluche dieren en kreeg Stada het voor elkaar dat de hele klas hem kopieerde en docenten het onderspit delfde.

Stada zijn fascinatie voor ander materiaalgebruik is als een rode draad door zijn werk gelopen, vooral het alledaags, en is zijn boodschap dat als je goed om je heen kijkt het materiaal om je heen bezaaid ligt. En daar komt ook de frustratie om de hoek kijken, Stada gebruikt de #kijkuitjedoppen hashtag omdat het gebruikte materiaal overal te vinden is. En is het vraagstuk waarom? We horen en lezen ontzettend veel over het milieu en is het onderwerp veelvuldig onderwerp van gesprek maar vinden we nog veel afval voor de deur, in de natuur, aan het strand en op vele andere plekken.

Nieuw werk:
Stada is veelvuldig te vinden op strandje IJburg in Amsterdam, voor IJburg vertoefde Stada met enige regelmaat op Bali waar hem iets opviel, het vele plastic wat rondzwierf waar het idee ontstond om deze te recyclen naar sieraden, Stada voerde zijn plan door op IJburg en de stad Amsterdam waar ook opviel hoeveel plastic doppen te vinden zijn rondom het terrein. Stada zag vanuit de lelijkheid van deze vervuiling zijn project voor ogen en begon het wassen, sorteren, smelten, schuren, vijlen en polijsten.

De plastic doppen worden ware parels, met of vermengt met elkaar. Van groot tot kleiner en van kort naar lang, als collier, armband, broche of ring. Draagt het licht en is het vakmanschap er vanaf te lezen. De worsteling is voelbaar omdat de materie altijd zijn eigen werk achterlaat en Stada deze naar eigen hand heeft gezet.

Ook laten we eerder werk van Stada zien, wederom met gerecycled materiaal: houten lijsten, speelgoed en plastic.

Led Light District
Naast sieraden zal Stada ook kleine installaties laten zien. Wederom van gerecycled materiaal o.a. van hout, ledlampjes van fietsen en bouwmateriaal. Stada wil vooral de kijker laten zien hoe zijn wereld eruit ziet. Zijn eigen Stada-land! Een land waar de mogelijkheden groot zijn zonder materialisme en waar schoonheid voor het oprapen ligt.

ArtSpace
Dagelijks geopend:
di t/m vrijdag 8 november 2019 van 12.00-17.00 uur
(en ’s avonds ook te zien voor Arti-Leden en hun introducees)