African Amicitiae

13 nov 2017
t/m
2 feb 2018

sociëteit

Opening:
maandag 13 november 2017 00:00u

Een warm welkom voor kunst en kunstenaars uit Afrika!
Maandag 13 november 17.30 opent de tentoonstelling African Amicitiae in de Sociëteit Arti et Amicitiae.

Het eerste exemplaar van de gelijknamige publicatie wordt aan het bestuur van de Thami Mnyele Stiching uitgereikt.

African Amicitiae presenteert een selectie kunstenaars van het Afrikaanse continent afkomstig uit de Collectie van de Thami Mnyele Stichting. Een terugblik op de residencies, die de stichting de afgelopen 25 jaar voor Afrikaanse kunstenaars mogelijk heeft gemaakt. Pauline Burmann, kunstlievend lid, is voorzitter van deze stichting. De tentoonstelling en de publicatie, samengesteld door Edith Rijnja en Harald Schole, toont vele persoonlijke artistieke visies, kunst zonder grenzen.

In de tentoonstelling is werk opgenomen van: Dineo Seshee Bopape (ZA), Clifford Charles (ZA), Hassan & Husein Essop (ZA), Hadia Gana (LY), James Iroha Uchechukwu (NG), Admire Kamudzengeree (ZW) Atta Kwami (GH), Zanele Muholi (ZA), Odili Donald Odita (NG), Samsom Kambalu (MW), Rehab El Sadek (EG), Michael Tsegaye (ET), Mohamed Ahmed Abdel Rasoul (SD), Victor Ekpuk (NG), Moshekwa Langa (ZA), Dominique Zinkpè (BJ).

De tentoonstelling loopt van 13 november t/m 2 Februari 2018
Tijdens de tentoonstelling zullen verschillende lezingen plaatsvinden. Hierover wordt in een later stadium bericht.

Informatie:
info@haraldschole.nl
edith.rijnja@gmail.com
www.thami-mnyele.nl

Beeld: James Iroha Uchechukwu

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lezingen African Amicitiae

Tijdens drie lezingen en bijeenkomsten vertellen Afrika-experts en Afrikaanse kunstenaars over de rijkdom en diversiteit van de actuele Afrikaanse kunst.

De lezingen vormen een aanvulling op de tentoonstelling AFRICAN AMICITIAE in Arti et Amicitiae (13/11/2017-02/02/2018). Deze tentoonstelling toont werkt van een selectie Afrikaanse kunstenaars, die de afgelopen 25 jaar een residency deden bij de de Thami Mnyele Stichting in Amsterdam 

 

Vrijdag 19 januari 17 uur
Op 19 januari staat een bezoek op het programma van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Tell Freedom in Kunsthal KAdE, Amersfoort. In januari verblijven zij bij de Thami Mneyele Stichting.
Tell Freedom, 15 jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars is te zien van 27/1-05/05/2018.

Woensdag 24 januari 17.00 geeft Rosalie van Deursen, een lezing over hedendaagse Afrikaanse taboedoorbrekende kunstenaars en het belang daarvan in hun context.

Van Deursen is kunsthistoricus en wereldreiziger met een fascinatie voor Afrika. Ze is oprichter van Urban Africans. Het valt haar op hoe diep stereotype ideeën over Afrikaanse kunst zijn ingesleten. Zij confronteert ons met deze vooroordelen en laat ons de weerbaarheid en het leven van Afrikaanse kunstenaars zien.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Voorwoord opening tentoonstelling African Amicitiae

Opening African Amicitiae
Amsterdam, 13 november 2017

Beste collega’s, vrienden van Thami Mnyele Stichting en van Arti,

Voor mensen die nieuw zijn in Arti, ik ben Harald Schole, beeldend kunstenaar en Artilid, en mag hier in de sociëteit de tentoonstellingen organiseren. De rode draad bij al deze tentoonstellingen is Mijn Collectie.

Laatst kreeg ik het aanbod om mee te gaan naar het Rijksmuseum. Voor genodigden was er een special event georganiseerd. Bijzonder aan de avond was de combinatie kunst, een vriendelijk gezelschap en een maaltijd. Dineren onder de Rembrandt dat is pas uitzonderlijk.

In Arti is deze unieke combinatie één van de motivaties om lid te worden. Een maaltijd met vrienden onder de Breitner in een ruimte waar steeds wisselende Collecties te zien zijn.

Het format dat in Arti met een zekere traditie is ingeburgerd, wordt in het tentoonstellingsbeleid van steeds meer kunstcentra overgenomen.

Toen ik Pauline Burmann, voorzitter van de Thami Mnyele Stichting, vroeg de Collectie in Arti te tonen. Zij ze direct: wil je dat wel? Er is heel veel werk, het ligt deels in de studio en ook in een speciale opslag. Het vraagt een behoorlijke tijdsinvestering om daar door heen te lopen en keuzes te maken. Bovendien dacht ik ter informatie een brochure te maken.

Om het plan toch mogelijk te maken vroeg ik mijn partner, Edith Rijnja, die een aantal kunstenaars en de kunst uit Afrika goed kent, of we deze opgave samen konden aanpakken. Gelukkig zij ze ja, want je moet gedreven zijn,  een zekere vasthoudendheid bezitten en er vol in willen gaan. En zoals in het leven voorspoed en tegenslagen samen willen dragen.

Het is gelukt. Ze zal na mij over de keuzes een toelichting geven.

De Thami Mnyele Stichting – gerund door onbezoldigde profesionals – biedt al 25 jaar aan kunstenaars uit Afrika een residency periode van drie maanden aan. Eén van die bijzondere instellingen die van Amsterdam een culturele wereldstad maken.

De uitnodiging aan Pauline Burmann om de Collectie voor de tentoonstelling beschikbaar te stellen, houdt voor mij ook een publiek statement in. Kunstenaars uit het Afrikaanse content zijn te weinig in het Amsterdamse kunstcircuit te zien. Deze tentoonstelling is een bescheiden bijdrage, echter Arti doet er een schepje bovenop en biedt een tijdelijk lidmaatschap, een warm welkom, aan de kunstenaars die bij Thami Mnyele Stichting verblijven.

Over de kunst die u hier ziet geef ik graag straks Pauline Burmann het woord. Noteert u ook vast woensdag 13 december, dan geeft zij een uitgebreide rondleiding en lezing.

Ik wil de Arti-medewerkers bedanken die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt. Mirjan voor de publiciteit, Marjo voor de interne coördinatie, Ed voor de ondersteuning en Bart voor het uitlichten van het werk. Verder ben ik heel enthousiast over de samenwerking met het bestuur van de Thami Mnyele Stichting, Oscar die hielp bij het instaleren en veel dank aan Jet die, op de avond van Museumnacht, spontaan haar hulp aanbood.

Dan ben ik er nog niet. Via een particulier fonds – een Artilid dat onbekend wenst te blijven – kwam er een donatie, zo ook van Goldman Sachs Gives en de Rotblat Stichting en met een genereus gebaar van het AFK kon een groot deel van de publicatie worden bekostigd.

Ook Arti heeft een financiële bijdrage geleverd. Dat is eigenlijk zo mooi, van een kleine financiële sneeuwbal kan je uiteindelijke een hele sneeuwpop maken.

Ter illustratie van Beek leverde een tiental lijsten met een fixe korting en voor de publicatie vroegen Wouter van Eijck van Joseph Plateau Grafisch Ontwerpers en onze editor Willen Jan Gasille een amicale vergoeding.

Met vrienden kom je een heel eind.