Nieuws

170 jaar archief van Arti et Amicitiae naar het RKD

21 juli 2022

170 jaar archief van Arti et Amicitiae naar het RKD

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis prijst zich gelukkig met een buitengewone schenking van Nederlands oudste kunstenaarsvereniging, Arti et Amicitiae, opgericht in 1839. Ruim 40 meter aan archiefmateriaal uit de periode 1839-2008 is in juni ondergebracht bij het RKD. Het bevat een ongekende schat aan informatie over 170 jaar kunstwereld, in Nederland en ver daarbuiten.

‘Gelijkheid, openhartigheid en vrolijkheid’
‘Gelijkheid, openhartigheid en vrolijkheid’ – zo luidde aanvankelijk het motto van Arti tijdens de oprichtingsvergadering op 3 december 1839 in het Amsterdamse koffiehuis De Karseboom. Zoals de naam Arti et Amicitiae – ‘Kunst en Vriendschap’ – doet vermoeden, dient de vereniging als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Het ledenbestand bestaat uit kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder vooraanstaande leden als Jan Willem Pieneman, Jozef Israëls, George Hendrik Breitner, Thérèse Schwartze, Jan Toorop, Piet Mondriaan en Jan Sluijters.

Tentoonstellingen
Maatschappij Arti et Amicitiae is een vereniging van kunstenaars en kunstliefhebbers in het hart van Amsterdam. De vereniging huist in een imposant monument aan het Rokin, met daarin prachtige expositiezalen en een sociëteit. Kerndoel van de vereniging is het bevorderen van de beeldende kunst, en daarnaast het verbeteren van de sociale en economische positie van kunstenaars en versterken van de onderlinge band. Naast eenmalige tentoonstellingen zijn er in de loop der jaren verschillende, terugkerende exposities, zoals de ‘Levende Meesters’ in de negentiende eeuw, of de ‘Salons’ en ‘Nieuwe Ledententoonstelling’ in de twintigste eeuw.

Schat aan informatie
De schenking biedt een ongekende schat aan gegevens over de kunstenaarsvereniging en haar roemrijke geschiedenis. Het bevat zowel informatie over een groot aantal individuele kunstenaars, als over kunsthandelaren, kunstverzamelaars en kunstkenners. Ook biedt het diepgaand inzicht in haar succesvolle en gevarieerde tentoonstellingsprogramma, in bestuurlijke beslommeringen, in eigendommen, in financiën en in de aan- en verkoop van kunstwerken.

Aanwinst voor het RKD
Prof.dr. Chris Stolwijk, Algemeen directeur RKD: ‘Het archief van Arti et Amicitiae geeft een waardevolle impressie van de stimulerende werking die de vereniging heeft gehad op de Nederlandse kunstwereld in de afgelopen ruim anderhalve eeuw. Het is een bron waar talrijke onderzoekers reikhalzend naar uitkijken. Het archief is een bijzondere aanwinst en staat in directe relatie met de vele kunstenaarsarchieven die bij het RKD zijn ondergebracht en voor musea, wetenschap en publiek toegankelijk zijn. Het RKD kan Arti et Amicitiae niet genoeg danken voor het gestelde vertrouwen in ons instituut.’

Openingstijden sociëteit 18 t/m 22 juli

24 juni 2022

Beste lezer, de komende week zijn de openingstijden van de sociëteit als volgt:
Maandag 18 juli opent de sociëteit om 17 uur voor diner en de opening van Merapi Obermayer in de ArtSpace. Dinsdag tot en met vrijdag is de sociëteit open van 12:00 +/-22:00 uur.

ZOMERSLUITING
Arti (sociëteit, tentoonstelllingszalen en kantoor) is gesloten van 1 t/m 28 augustus. Als u lid bent van Arti dan bent u gedurende deze periode bent u welkom bij De Kring op vertoon van uw lidmaatschapspas. Klik hier voor het programma van De Kring . Op maandag 29 augustus is de sociëteit vanaf 17 uur weer open.

Zomersluiting Arti

16 juni 2022


Arti (sociëteit, tentoonstelllingszalen en kantoor) is gesloten van 1 t/m 28 augustus. Als u lid bent van Arti dan bent u gedurende deze periode bent u welkom bij De Kring op vertoon van uw lidmaatschapspas. Klik hier voor het programma van De Kring  Op maandag 29 augustus is de sociëteit vanaf 17 uur weer open.

Articula 21

1 juni 2022

Belarus, Syrië, Nieuw Guinea en de Ruimte verenigd in Articula 21.

Ook al loopt het koningshuis reeds decennia met een grote boog om Arti heen, buitenlandse leiders weten de tentoonstellingszalen aan het Rokin nog steeds makkelijk te vinden. Een paar weken geleden opende de Belarussische oppositieleidster Svjatlana Tsichanowskaja een expositie van even opstandige landgenoten. Haar portret siert dan ook de omslag van Articula 21. Enige pagina’s verder laat Artilid Theo de Feyter zien hoe verwoest Syrische erfgoed langzamerhand gerestaureerd wordt. Constance van Duinen vertelt over de inspiratie die haar geboorte-eiland Nieuw Guinea haar nog steeds verschaft en Mary Kuiper neemt ons aan de hand van een vogelnestje mee naar de ruimte van het heelal. Voorzitter Jeroen Werner en zakelijk leider Johanna Somers concluderen tenslotte dat ‘we er, ondanks alle Corona-perikelen, goed voorstaan.’

klik hier voor Articula 21

Vacature: Medewerker bediening fulltime/parttime

2 juni 2021


Jij bent op zoek naar een horecafunctie in de culturele sector. Je vindt het leuk om in een prachtige, culturele omgeving midden in het centrum van Amsterdam, biertjes te tappen en maaltijden te verzorgen voor kunstenaars en kunstliefhebbers en legendarische feesten te draaien. Je doet dat graag naast je studie of gewoon omdat je een horecahart hebt.

Maatschappij Arti et Amicitiae is een vereniging van kunstenaars en kunstlievende leden in het hart van Amsterdam waar altijd iets gebeurt. In Arti worden kunst en vriendschap gevierd met borrels, lunch en diner, spannende exposities en goede feesten.
Arti zoekt per omgaande:

Medewerkers bediening fulltime/parttime
(3 a 4 diensten en voorkomende weekendpartijen)

Trefwoorden:
● ervaring is fijn, maar hoeft niet, wij kunnen je veel leren
● dienstverlenend, communicatief, oplossingsgericht en flexibel
● affiniteit met kunst en kunstenaars is een pré.
● honorering in overleg, op basis van ervaring
● fooi
● uitbetaling overuren

Heb je zin om ons team te komen versterken? Stuur meteen je motivatie en C.V. naar kaj@arti.nl / kaj {at} arti {punt} nl
Voor meer informatie zie www.arti.nl of bel 020 6245134 en vraag naar Kaj Kraaij.