Nieuws

Donderdag 30 mei keuken tot 20.00 uur geopend

22 mei 2024

In verband met de Young Professional Night tijdens de Amsterdam Art Week is de keuken op 30 mei tot 20.00 uur geopend.

Paul Donker Duyvis 1950-2024

7 mei 2024

Marc Volger schrijft namens Arti
Paul Donker Duyvis 1950-2024

Toen Paul in 2021 het bericht kreeg dat er kanker was geconstateerd en dat de vooruitzichten onzeker waren, sterker nog, dat hij nog maar enkele maanden te leven had, toen heeft hij zijn ziekte aangewend om zijn werk te verhevigen. In plaats van zijn leven naar binnen te keren heeft hij zichzelf als het ware binnenstebuiten gekeerd. Hij leefde en werkte in geleende tijd en dat duurde nog jaren langer dan verwacht. Een Long Goodbye met Hoofdletters! Pet af.

Toch zou je Paul tekort doen om hem slechts te beoordelen op het werk dat in deze laatste, bijzondere periode is ontstaan. Al jarenlang spaarde hij zich zelf niet in zijn optredens en performances. Voor deze tak van sport is moed nodig en hij toonde hiermee zichzelf kwetsbaar te kunnen maken. Tegelijkertijd hield hij met zijn werk een onsentimenteel maar hartstochtelijk pleidooi voor medemenselijkheid.

Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een aantrekkelijk amalgaam: spiritualiteit, lichamelijkheid, mondiaal denken en poëzie. Het romantische werd gekoesterd en de schoonheid van de wereld en van kinderen en vrouwen benadrukt in film en fotografie. Met een open geest trad hij andere culturen tegemoet en maakte dit deel van zijn werk. Internationale samenwerkingsverbanden werden aangegaan, ontmoetingen leidden tot werk. Al jaren hield hij een blog bij waarop hij zijn werkzaamheden presenteerde, maar ook wat hem opviel. Zo verbond hij zich ook met de wereld. Japan, boeddhisme, film en fotografie maar hij werd ook diep geraakt door wat maar gemakshalve het mysterie van “de elementen” wordt genoemd. Het eeuwige, de wind, de kou, het water. Hij vindt tot op het laatste moment inspiratie en troost uit de natuur. Hij heeft de dood uiteindelijk recht in het gezicht gekeken en zichzelf nergens gespaard.

Paul was een soort ontdekkingsreiziger, filosoof en maker tegelijkertijd, maar bleef ook steeds een innemende man met innerlijke beschaving. Arti verliest met Paul een betrokken lid, hij zette zich in voor het tijdschrift De Nieuwe en de Financiële Commissie. Dank daarvoor!

Wij wensen zijn geliefden en naasten sterkte.

In 2021 schreef Paul een ontroerend en moedig gedicht:

Ik heb
De dood
omarmd

Een ferme knuffel

En daarna
Als vrienden
Uit elkaar

De vlag uit: Articula 28 is verschenen!

23 april 2024

Hoe Arti-leden samen met de werklui gevierd hebben dat de Arti-vlag in top ging, leest en ziet u in de nieuwe Articula. Daarin ook een blik op de toekomst in een gesprek met marketingexpert Marjolijn Meynen en de voorzitter van het Weduwen- en Wezenfonds Elias Tieleman. Wie een kijkje wil nemen achter de schermen, moet Ria Stork volgen op haar tocht door het Artistraatje. Jos Houweling en Anne Verhoijsen leggen uit hoe zij samenwerken en Frank Gribling benadrukt hoe de verzameling, die hij onlangs liet zien in de sociëteit, een licht werpt op zijn eigen ontwikkeling als kunstenaar. En vanzelfsprekend kijkt Articula terug op Peter van Hugten, van wie we onlangs zo onverwacht afscheid hebben moeten nemen.

Klik hier om Articula 28 te lezen.

Articula zoekt versterking

30 januari 2024

Articula, het ledenmagazine van Arti, kan versterking gebruiken, zeker nu onze steun en toeverlaat Peter van Hugten overleden is.
Wij willen graag in contact komen met Artileden, kunstenaars zowel als kunstlievende leden, die hun steentje willen bijdragen.

We hebben behoefte aan versterking op drie gebieden:

  • Het schrijven van artikelen of columns en het maken van interviews
  • Het maken van foto’s
  • Het illustreren van bijdragen

Artileden met een goed geslepen pen, een fijn penseel of een fotografisch oog zijn zeer welkom om de redactie te versterken of om incidenteel medewerking aan Articula te verlenen. Het gaat hier om ongehonoreerd vrijwilligerswerk!

Wie interesse heeft, kan nadere informatie krijgen bij Camiel Hamans, hamans@telfort.nl
Belangstellenden kunnen zich ook rechtstreeks bij hem melden.

Articula 27 is uit

13 december 2023

Dat Arti een aantrekkelijke plek is hoeft de leden niet verteld te worden, maar dat ook niet leden zich zo aangetrokken voelen tot het gebouw aan het Rokin dat ze op de steiger een slaapplaats zoeken is nieuw. Hoe dat zit, vertelt Olle de Graaff, de bouwheer belast met de renovatie, in Articula 27. In hetzelfde nummer ook een terugblik op eerdere verbouwingen.

Ook de kunst komt aan zijn trekken in dit nummer: artikelen en foto’s over de Salon, de komende expositie van Boekie Woekie & Friends, Marja van Putten en Greet Weitenberg en hun werk en Bouchaid Dihaj. Sipke Huismans herdenkt zijn vriend en collega Willem Vaarzon Morel. Tenslotte heet Articula Adrienne Winthagen welkom, die haar vertrouwde plaats in het secretariaat weer inneemt.

Klik hier voor Articula 27