Arti is weer open!
9 juli 2024
Na de zomersluiting is Arti vanaf maandag 26 augustus weer open!
Na de zomersluiting is Arti vanaf maandag 26 augustus weer open!
Door Camiel Hamans
Met het overlijden van Jan Cremer verdwijnt een monument uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de laatste 75 jaar. Cremer, aan de academies van Arnhem en Den Haag opgeleid tot beeldend kunstenaar, verwierf aanvankelijk een grotere faam in de letteren. Zijn Ik Jan Cremer uit 1964 werd, zoals hij heel brutaal en zelfverzekerd aankondigde, meteen een onverbiddelijke bestseller. En zeker niet in het minst door de slimme promotie die hij voor dit boek bedacht en zelf in de praktijk bracht.
Iedereen in Nederland, maar ook snel daarbuiten, sprak over het boek, las het besmuikt en wees het in het openbaar af. Cremer werd het voorbeeld van de vrijgevochten jongere, die zich om god noch gebod bekommerde en voor wie seks openlijk lust was en zeker geen daad uitsluitend bedoeld ter voorplanting.
Jans beeldende werk werd door zijn literaire roem aanvankelijk in de schaduw gesteld. Toen hij in de tweede helft van de jaren ’80 toetrad tot Arti was dat anders. Jan Cremer werd door vakgenoten, kritiek en het grote publiek intussen ook als schilder voor vol aangezien.
Cremer was geen frequent bezoeker van het Rokin, maar als hij er was, vergezeld door zijn echtgenote en muze Babette Sijmons, was van zijn rebelse image weinig over. Hij was vriendelijk en benaderbaar. Als hem vanuit Arti verzocht werd om medewerking aan een project, liet hij het nooit afweten.
Met Jans overlijden lijkt de geest van vrijheid, waarvan hij een der meest prominente vertegenwoordigers was, uit Nederland verdwenen. Wij zullen hem daarom missen.
Ledenvergaderingen van Arti worden slechts door een handvol belangstellenden bezocht. Kennismaking met nieuwe bestuursleden moet dus elders plaatsvinden. In Articula bijvoorbeeld, want daar worden de nieuwe penningmeester en secretaris John Graham en Jeroen Fransen uitvoerig en kleurig gepresenteerd.
Maar Articula beperkt zich niet tot het bestuurlijke. Ook kunstenaars komen in ruime mate aan bod: Pieter Holstein, Jan van der Pol, Willem Gorter, Henk Wijnen, Judith Heilsohn en Henri Roquas. En voor wie wil weten waarom Arti de moeite waard is: hij leze waarom kunstpaus Henk van Os lid is en blijft.
Klik hier om Articula 29 te lezen.
Marc Volger schrijft namens Arti
Paul Donker Duyvis 1950-2024
Toen Paul in 2021 het bericht kreeg dat er kanker was geconstateerd en dat de vooruitzichten onzeker waren, sterker nog, dat hij nog maar enkele maanden te leven had, toen heeft hij zijn ziekte aangewend om zijn werk te verhevigen. In plaats van zijn leven naar binnen te keren heeft hij zichzelf als het ware binnenstebuiten gekeerd. Hij leefde en werkte in geleende tijd en dat duurde nog jaren langer dan verwacht. Een Long Goodbye met Hoofdletters! Pet af.
Toch zou je Paul tekort doen om hem slechts te beoordelen op het werk dat in deze laatste, bijzondere periode is ontstaan. Al jarenlang spaarde hij zich zelf niet in zijn optredens en performances. Voor deze tak van sport is moed nodig en hij toonde hiermee zichzelf kwetsbaar te kunnen maken. Tegelijkertijd hield hij met zijn werk een onsentimenteel maar hartstochtelijk pleidooi voor medemenselijkheid.
Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een aantrekkelijk amalgaam: spiritualiteit, lichamelijkheid, mondiaal denken en poëzie. Het romantische werd gekoesterd en de schoonheid van de wereld en van kinderen en vrouwen benadrukt in film en fotografie. Met een open geest trad hij andere culturen tegemoet en maakte dit deel van zijn werk. Internationale samenwerkingsverbanden werden aangegaan, ontmoetingen leidden tot werk. Al jaren hield hij een blog bij waarop hij zijn werkzaamheden presenteerde, maar ook wat hem opviel. Zo verbond hij zich ook met de wereld. Japan, boeddhisme, film en fotografie maar hij werd ook diep geraakt door wat maar gemakshalve het mysterie van “de elementen” wordt genoemd. Het eeuwige, de wind, de kou, het water. Hij vindt tot op het laatste moment inspiratie en troost uit de natuur. Hij heeft de dood uiteindelijk recht in het gezicht gekeken en zichzelf nergens gespaard.
Paul was een soort ontdekkingsreiziger, filosoof en maker tegelijkertijd, maar bleef ook steeds een innemende man met innerlijke beschaving. Arti verliest met Paul een betrokken lid, hij zette zich in voor het tijdschrift De Nieuwe en de Financiële Commissie. Dank daarvoor!
Wij wensen zijn geliefden en naasten sterkte.
In 2021 schreef Paul een ontroerend en moedig gedicht:
Ik heb
De dood
omarmd
Een ferme knuffel
En daarna
Als vrienden
Uit elkaar
Articula, het ledenmagazine van Arti, kan versterking gebruiken, zeker nu onze steun en toeverlaat Peter van Hugten overleden is.
Wij willen graag in contact komen met Artileden, kunstenaars zowel als kunstlievende leden, die hun steentje willen bijdragen.
We hebben behoefte aan versterking op drie gebieden:
Artileden met een goed geslepen pen, een fijn penseel of een fotografisch oog zijn zeer welkom om de redactie te versterken of om incidenteel medewerking aan Articula te verlenen. Het gaat hier om ongehonoreerd vrijwilligerswerk!
Wie interesse heeft, kan nadere informatie krijgen bij Camiel Hamans, hamans@telfort.nl
Belangstellenden kunnen zich ook rechtstreeks bij hem melden.