Amsterdam, 20 juni 1878 – Sobibór, 9 april 1943
Door Niki de Horde, 8 juli 2022
Felix Isidor Hess was een Nederlandse schilder, etser lithograaf, politiek tekenaar-illustrator en boekbandontwerper. Hij werd geboren op 20 juni 1878 in Amsterdam. Van 1901 tot 1905 volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Hier kreeg hij les van kunstenaar Pieter Dupont. Hess zou voornamelijk bekend worden door zijn cartoons en karikaturen. Van 1916 tot 1936 publiceerde hij in De Groene Amsterdammer, waar hij tekende onder het pseudoniem ‘Jantje’. In het stripverhaal Uit het Kladschrift van Jantje nam hij, vanuit een kinderperspectief, maatschappelijke en politieke kwesties op de hak. De cartoons kenmerken zich door een gestileerde kinderstijl en laten een scherpe visie zien op de eigentijdse ontwikkelingen, waaronder de ontwikkelingen in nazi-Duitsland. Samen met onderwijzer en illustrator Leonard Roggeveen werkte hij aan strips als De wonderlijke Reis van Jan Klaassen voor het Algemeen Handelsblad en het Nieuwsblad van het Noorden. Hess ontwierp ook boekbanden en illustreerde voor diverse uitgeverijen kinder- en jeugdboeken, waaronder De ongelooflijke avonturen van Bram Vingerling, geschreven door Leonard Roggeveen.
Naast karikaturist was Hess ook vrij kunstenaar, hij maakte een groot aantal schilderijen, etsen, litho’s en aquarellen. Hess was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en St. Lucas.
Felix Hess en zijn vrouw, de illustrator en leraar Eliza Hess-Binger, zijn vanwege hun Joodse afkomst opgepakt door de Duitse bezetter. Op 9 april 1943 werden zij in het concentratiekamp Sobibór vermoord.
Geraadpleegde bronnen
- Jan van Adrichem en Max Nord. Rebel, mijn hart: kunstenaars 1940-1945 (Zwolle 1995) 123.
- Edward van Voolen en Linda Horn, Vermoorde Kunst. Werk van vermoorde Joodse kunstenaars, pp. 28. Felix ‘Isidor’ Hess – Joods Virtueel Museum
- Felix Isidor Hess – Joods Monument
Beeld
- ‘Portret van Felix Hess’, 20-06-1938, door Wouter van Gool, Collectie Joods Museum, deelcollectie foto’s, F303031.