Rabbo Ploeger

Rabbo Ploeger

​Rabbo Ploeger is het pseudoniem van Freerk Albert Rabbo Kuiper, geboren op 23 oktober 1948 te Heerenveen. Rabbo Ploeger is een bewust autodidact. Hij ontving zijn eerste teken- en schilderlessen bij de Heerenveense kunstenaar Louis Le Roy en ontwikkelde daaruit zijn geheel eigen stijl van schilderen.

Rabbo Ploeger schildert in de trant van het figuratief expressionisme hoofdzakelijk landschappen, waarin de immense kracht van lucht- en wolkenwerking wordt verbeeld. Hij vindt daarbij zijn inspiratie in de landschappen van de voormalige slagvelden van de “Groote Oorlog”, 1914-1918, Z.W. België en N. Frankrijk (Ieper, Arras, Cambrai, de Somme, Reims en Verdun e.o.).

Zacht glooiende, vaak groene, rode en/of gele landschappen, waarin de sporen van deze oorlog nog steeds zichtbaar aanwezig zijn. Totaal verwoeste landschappen, die opnieuw tot leven zijn gekomen. Hij onderneemt daartoe jaarlijks een aantal reizen naar deze gebieden om die heel specifieke sfeer te ondergaan en vervolgens aan het doek toe te vertrouwen. Kenmerkend in zijn schilderijen zijn de vervreemdende (enigszins wegijlende) lucht- en landschappen, waarin, als je dat wilt zien, die gruwelijke strijd nog steeds voelbaar is. Zijn schilderijen “huilen”.

Rabbo Ploeger woont en werkt in Ouderkerk aan de Amstel.
Hij is lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam en de Ned. Associatie voor Beeldende Kunstenaars (NABK). Hij nam deel aan diverse exposities, w.o. Amsterdam, New York, Ieper en Ouderkerk aan de Amstel. Zijn werk is opgenomen in diverse particuliere- en bedrijfscollecties.