Jeroen Fransen

Jeroen Fransen

Jeroen laat zich het best omschrijven als een multidisciplinaire duizendpoot die enthousiast wordt door het maken van contact met anderen door middel van kunst. Of het nu autonome kunst is, performance, zang of schilder- of tekenworkshop.

Aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg behaalde Jeroen in 2002 zijn 1e graads lesbevoegdheid voor docent tekenen en kunstgeschiedenis. Als specialisatierichting volgde hij het vak driedimensionale autonome kunst. Voor zijn eindexamenwerk, een ruimtelijke interventie in het Academiegebouw, krijgt Jeroen een eervolle vermelding. Met een werkbeurs van het Mondriaanfonds en CBK Dordrecht verblijft hij na zijn afstuderen een periode in Berlijn. Tussen 2004 en 2005 volgt hij aan St. Joost, Breda, de richting Fine Arts. Na deze post- hbo opleiding afgerond te hebben verhuisd Jeroen in 2006 naar Amsterdam.

In zijn vrije autonome werk ligt nu de nadruk op collage die hij met de hand maakt. De collages worden gemaakt met materiaal uit tijdschriften, boeken en foto’s van internet. In beperkte oplage worden deze collages uitvergroot en gedrukt op aluminium. In de collectie en kunstuitleen van Art Zaanstad is het werk van Jeroen opgenomen. Hier kan zijn werk geleend of gekocht worden via een kunstkoop regeling. Naast zijn lespraktijk geeft Jeroen op maat gemaakte workshops. Jeroen is werkend lid bij Arti et Amicitiae Amsterdam en Teekengenootschap Pictura Dordrecht.

Door zijn ervaring met performance en zang en zijn fascinatie voor theater besluit hij in 2010 te starten met de Opleiding voor Theater en Televisie – Le Pavegnon. In 2013 rond hij deze opleiding bij Josja Hamann in Amsterdam met goed gevolg af. Tussen 2007 en 2019 is Jeroen als artistiek directeur zeer nauw betrokken geweest bij de oprichting, inhoudelijke en kunstzinnige ontwikkeling van Gross Dance Company o.l.v. choreograaf en danser Sagi Gross. Maatschappelijke thema’s vinden door de geëngageerde dramaturgische benadering van Jeroen een directe weerklank in de concepten en regie van verschillende dansvoorstellingen: One Charming Night, Silent Force, Blindsight en What do we Know. Samenwerking met o.a. Theater Bellevue Amsterdam, Faculteit voor Neurowetenschappen Maastricht, Goethe Instituut Genua, Auditorium du Louvre Parijs zijn uit deze dansvoorstellingen voortgekomen. In de maakprocessen van de dansvoorstellingen begeleidde Jeroen dansers bij het ontwikkelen en versterken van hun acteervaardigheden en improvisatietechnieken. Naast het werken binnen de muren van het theater staat het performen in allerlei contexten centraal. Performance in publieke ruimte, tentoonstellingen of events. De performances van Jeroen zijn een ontmoeting tussen beeldende kunst en theater. Associatief, poëtisch en vaak met een surrealistische of absurdistische ondertoon soms verwijzend naar maatschappelijke thema’s.

Tussen 2010 en 2019 zingt Jeroen bij de tenoren van het Amsterdam Bach Consort als semi professionele zanger. De optredens, de klassieke zanglessen, het alternatieve nachtleven van Amsterdam en de ontmoeting met drag Queen Coco Coquette en haar travestiecabaret dragen bij aan de ontplooiing van Jeroens theatrale alter ego Pia Vapeur. Deze kleurrijke verschijning, verzot op hoeden en semi -vintage couture houdt van muziek en zang. Pia brengt live liederen van filmsterren uit het interbellum ten gehore op verschillende cultuur en kunst gerelateerde events. Pia wordt wel eens gekscherend, Die Weimar Hitmachine, genoemd. Ook maakt Pia uitstapjes naar klassieke aria’s en jazz. Bij zingen alleen blijft het niet. Pia interviewt en host. Voor MVS televisie bracht ze verslag uit van de tentoonstelling, Pleuriversum, tijdens Museumnacht 2019. In 2021 was Pia hostess in het Vrij Paleis Amsterdam bij de lancering van de Kaart Culturele Stelling Amsterdam.