Boekie Woekie & Friends

Writing for Life | Emily Kocken & gesprek Pjotr Gonggrijp

Interactieve performance

zalen

18 feb 2024
15.00 - 17.00 uur

Deze performance is gewijd aan het schrijven van een brief en nodigt het publiek uit om met Emily mee te schrijven. Tijdens het schrijven leest Emily zinnetjes hardop. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen. Of we aan de dode dichter schrijven of aan een dierbare van wie we wellicht liever de naam voor ons houden, beslissen we terplekke, in het moment.  De kaarten blijven na afloop achter als residu in de ruimte.

Wat zeg je tegen een dode? Een dode dichter? Iemand wiens werk je bewondert? Laten we de vraag persoonlijk maken en van spreken schrijven maken. Schrijf je brieven? Schrijf je het liefst aan een dierbare? Een dierbare dode. Een literaire held?

Emily verdiepte zich in een posthuum uitgegeven werk van de Franse dichter Stéphane Mallarmé. Hij was zelf een fervent brievenschrijver en kondigde in zijn brieven aan vrienden en collega schrijvers het ideale boek aan. Dat boek is er tijdens zijn leven niet van gekomen. Pas na zijn dood zijn de aantekeningen uitgegeven. Dit boek zag hij als het perfecte boek, maar hij wilde absoluut niet dat het zou worden uitgegeven. Het is toch gebeurd. Zelfs in zijn incompleetheid, niet geredigeerd, is het een boek vol mysterieuze tekens, en inspirerende woorden; Gemis, perfectie, verlangen…

 Aansluitend: 
Pjotr Gonggrijp | Gesprek

Hield en houdt zich bezig met kinderontwikkeling en planologie in het landschap en de stad. Via zijn tekeningen, thans ondergebracht bij Het Nieuwe Instituut, spreekt hij hierover.

Pjotr Gonggrijp (1935) studeerde aan de toenmalige TH Delft en was student-assistent van Cornelis van Eesteren, de voormalig president van CIAM. Gonggrijp zou ook Aldo van Eyck assisteren bij diens onderwijs in Delft, en werd geraakt door diens beeldende taalgebruik over de menselijke ervaring van de architectonische ruimte.

Gonggrijp’s fascinatie voor antropologie en psychoanalyse maakte dat de tekeningen niet alleen een architectonisch instrument waren, maar ook een middel om de specifieke identiteit van het landschap en zijn bewoners letterlijk in kaart te brengen.

Duur: ongeveer een uur