Toegang is gratis voor Arti-leden (1 ticket per lid), niet-leden betalen €10,-.
RESERVERINGSLINK (reserveren verplicht)
Op vrijdag 10 november staat de Arti Shuffle in het licht van Surinaamse beeldende kunst. De aanleiding voor deze avond is het verschijnen van het boek ‘Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975- 1995. Bronnen en context’, van Paul Faber en Chandra van Binnendijk.
Op 23 november 1995 werd de opening verricht van een grote overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst. De tentoonstelling vond plaats in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia, Paramaribo, dat kort daarvoor nog in handen was van de militairen. Op deze beladen plek werd nu de beeldende kunst gevierd. Het jaar daarop werd de tentoonstelling overgenomen door het Stedelijk Museum in Amsterdam, een doorbraak.
Op deze avond geeft auteur Paul Faber een impressie van de situatie in 1995. Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen en zal kort ingaan op het beleid van het Stedelijk Museum waarin Surinaamse kunst opnieuw in de belangstelling van het museum staat met onder meer ‘De Surinaamse school’ en solotentoonstellingen van Remy Jungerman en Felix de Rooy.
Verder zal een korte documentaire te zien uit 1996 met interviews met enkele Surinaamse kunstenaars, en staat ons een muzikale verrassing te wachten: jazzmusicus Ronald Snijders zal optreden – hij won in 2022 de Boy Edgarprijs – samen met Cherish Snijders op de kawina-trommel. De avond eindigt in een vrolijk feest.
–
Beeld header: Chandra van Binnendijk en Rinaldo Klas in het atelier van Klas, september 1995. Foto Paul Faber.
Organisatie: Paul Faber & Myra Winter i.s.m. Arti et Amicitiae
De Arti Shuffle is een (bijna) wekelijks programma in de sociëteit van Arti et Amicitiae met beeldende kunst, performances, installaties, muziek, lezingen, filmvertoningen, lekkere drankjes én de dansvloer. Iedereen is welkom! Houd www.arti.nl in de gaten voor het programma.