Spaghetti Western

28 mrt 2024
18.00 - 21.00 uur

Deze avond is voor kunstenaarsleden van Arti. Toegang is gratis.
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link. Er is plek voor 28 deelnemers.

Het Fonds voor Weduwen en Wezen en Arti-kunstenaar Merapi Obermayer slaan de handen ineen voor een Spaghetti Western. We gaan met elkaar aan tafel aan voor een heerlijk bord spaghetti, een glas wijn en goede gesprekken. Ben je kunstenaarslid van Arti? Wees welkom!

Merapi Obermayer over de aanleiding en geschiedenis van haar ‘Spaghetti Western’:
‘Mijn spaghetti-avonden zijn geïnspireerd op mijn verblijf in Brazilië en mijn toenmalige tweede verblijfplaats New York. Ik leefde daar tussen de bevolking en verdiende er mijn reis plus kosten weer terug. In de milieus waarin ik terechtkwam was slechts een enkeling rijk. Voor de rest was het leven spijkerhard, zoet en hallucinerend.

Maar toch, die heerlijke spaghettimaaltijden in Sao Paulo waar het culturele leven vooral in handen lag van de Italianen. De spaghetti was altijd hetzelfde: tomatensaus en sla. Dat was de regel. De smaak was afhankelijk van de hand van de meester. Wat mij overkwam was lust, ongebonden. Daar kwam ik August Willemsen tegen die ik kende vanuit Nederland. Ook hij was erdoor gegrepen, de lust die in de lucht hing, die je voelde opkomen, zich niet bekommerend om een thuisbasis. Niet afgeleid door dure gerechten en wijnen kwamen de gesprekken vanzelf los. Kunst, filosofie… En het kostte bijna niets!

Zowel in São Paulo als in Rome leerde ik dat lust veel meer is dan de beperkte betekenis die wij er hier in Nederland aan geven. Ook in New York ervaarde ik hetzelfde gevoel in de, nu toenmalige, wijk Little Italy en in Bruno’s Bakery op Laguardia Plaza. Ik wilde dat ongebonden lustgevoel meenemen naar Amsterdam. En zo kon het gebeuren dat op een avond het woord ‘Spaghetti Western’ door mijn atelier galmde. Frank Lodeizen zeilde binnen met een fles wijn en kwam midden in het dispuut terecht tussen vijf eters. Spaghettislierten hingen over het bord, bij Marian zaten er een paar in het haar…

Hoe het nu gaat lopen kan ik niet voorspellen, maar de bedoeling moet duidelijk zijn.
Voor goede gesprekken heb je geen dure maaltijd nodig. Een bord spaghetti met tomatensaus (een uitje erbij mag ook) is voldoende, sla natuurlijk met jawel… tomaten.‘

Beeld: Een terugblik op eerdere Spaghetti Western avonden.

De maaltijden worden gesponsord door Het Fonds voor Weduwen en Wezen van Kunstenaarsleden der Maatschappij Arti et Amicitiae.