Artist talk

Pleuriversum

Tinkebell | Ruben Jacobs | Gaston Meskens

zalen

6 nov 2019
Zalen open: 20 uur Artist talks: 20.15 uur - 21.45 uur

ARTIST TALKS | WOENSDAG 6 NOVEMBER | 20.15 – 21.45 uur
Ruben Jacobs, Gaston Meskens en Tinkebell
Moderator Anne van Leeuwen (Ambassade van de Noordzee)

Volgend op de Museumnacht van 2 november is er twee weken lang een dag- en avondprogramma met lezingen, artist talks en rondleidingen afsluitend met een Mini-museumnacht. Tijdens deze avonden worden wetenschappers en kunstenaars uitgenodigd te reageren op de inhoudelijke thematiek van de manifestatie.

Tijdens de artist-talks en lezingen van diverse (gast)sprekers verkennen we de rol die kunst en wetenschap kan spelen in het klimaatdebat. Er wordt verbinding gelegd tussen kunstenaars, sociologen en kernfysici, vanuit hun eigen onderzoek. Allen als uitgangspunt voor ideeën, interpretaties en initiatieven die vernieuwing van het groene, politieke en sociale hedendaagse (urbane) leven beogen. Anne van Leeuwen zal de avond modereren.

Artist talks | wo 6 november | 20.15 tot 21.45 uur (inloop 20 uur)

Spreker 1- Tinkebell (NL)
Kunstenaar TINKEBELL. reisde zes maal naar Fukushima, de Japanse provincie waar op 11 maart 2011 een kernramp plaatsvond. Ze trok meerdere weken door het getroffen gebied, sprak met slachtoffers en raakte in de ban van de angst voor het gevaar. Er zijn na de kernramp namelijk inderdaad honderden mensen overleden, echter niet zoals je zou verwachten door de vrijgekomen radioactieve straling van de kerncentrale, maar door stress ten gevolge van angst voor die straling.
Hoe kon dat? Over haar onderzoek, haar projecten in het rampgebied, alsmede haar installatie bij de Manifestatie, zal ze een uiteenzetting geven, waarna ze in gesprek zal gaan met Gaston Meskens en Ruben Jacobs (begeleidt door Anne van Leeuwen) over hun werk, Fukushima en of de wereld überhaupt te redden is.

Spreker 2 – Ruben Jacobs (NL) – Waarom klimaatverandering niemand raakt -.
Als je een probleem moest bedenken dat de mensheid bijna onmogelijk kan oplossen, dan is klimaatverandering het perfecte onderwerp. CO2 is niet met het blote oog waar te nemen en er wordt van ons verwacht dat we actie ondernemen terwijl er geen duidelijk zichtbare beloning is voor ‘goed gedrag’. We geloven in klimaatverandering, maar tegelijkertijd zijn we er niet erg bezorgd over. Hoe is dat mogelijk? Zou het beter zijn als we massaal gestrest zijn of is een puur rationele benadering het beste? Ruben geeft inzicht in waarom we zo aarzelend zijn om er echt iets aan te doen en hoe de juiste (toon van) communicatie een groot verschil kan maken.

Ruben Jacobs is schrijver en socioloog. Hij doceert sociologie van cultuur en samenleving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Spreker 3 – Gaston Meskens (BE) – The consolation of Collapse
Kernfysicus, filosoof, kunstenaar en klimaatactivist Gaston Meskens zal spreken vanuit zijn betrokkenheid bij de klimaatonderhandelingen van de VN over de installatie van een ecologische democratie. In zijn hypothetische organisatie ‘The Institute of Idle Curiosity for Elements of Seduction’ verbeeldt hij een vorm van humanisme die zich resoluut afzet tegen de heersende dynamiek van populisme en polarisering. Tevens ontwikkelt hij momenteel een educatieprogramma vanuit ethische dialoog. Hierin beargumenteert hij dat ethiek het eerste en belangrijkste perspectief is wanneer cijfers elkaar tegenspreken, wetenschap worstelt met onzekerheid en de voor- en nadelen van technologie niet zomaar tegenover elkaar kunnen worden afgewogen.