Mini - Museumnacht

Pleuriversum

15 nov 2019
20 -01.00h

PLEURIVERSUM MINI-MUSEUMNACHT | VRIJDAG 15 NOVEMBER | 20 – 01 uur
Performers: Iekeliene Stange en Ibelisse Guardia Ferragutti, Pink Pony Express, Isabel Burr Raty, Bert Barten – Talking Trees, Surprise Live Band, dj’s.
* Pleuriversum tentoonstelling op zaal open tot 23 uur!

Speciale acts
Iekeliene Stange (NL) en Ibelisse Guardia Ferragutti (1979, BO/BR) | Radio Letters

Voor de feestelijke afsluiting van de kunstmanifestatie presenteren Iekelien en Ibelisse “Radio letters” een experimenteel performance concert. Met berichten die zij in tekeningen, kostuums, geluid en beweging vormgeven, geinspireerd op de aloude ‘medicijnwiel geometrie’, die als het ware onze levensweg representeer. De hoofdstukken die langs komen staan voor verbinding met de wereld en de natuur, verbinding met elkaar, verbinding met onszelf en verbinding met de vormeloos en onbekende.

Performance > 15 november > 20 – 23 uur || www.splittersplatter.com & www.ibelisseguardiaferragutti.com

Pink Pony Express (1973, NL / 1974, VS) | Galvanize
Op 16 April stemde het Europese Parlement voor een verbod op pulsvisserij, een experimentele vervanging van het vissen met het schadelijke boomkortuig. De installatie verbeeldt een strijd tussen feiten en een politieke lobby, waarbij de wetenschap uiteindelijk het onderspit delfde.
Met hun interventies biedt Pink Pony Express nieuwe perspectieven op complexe maatschappelijke vraagstukken. Galvanize is onderdeel van hun project De Tijden – over de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse visserij. Tijdens de expositie is de tentoonstellingsruimte hun uitvalsbasis om de immer innovatieve visserij de vraag te stellen, wat er moet gebeuren met de overbodig geworden pulsvleugels.

Interactieve installatie > zaal 3 > 15 november > 19 – 23:00 uur || www.pinkponyexpress.nl

Isabel Burr Raty (1979, CL/BE) | Beauty Kit Spa
In dit bijzondere wellnesscentrum kun je jezelf even helemaal laten opknappen met massages, stoombaden en krachtige energie-pillen. Ga met kunstenaar Isabel Burr Raty 2, 13 en 15 november live in gesprek over bio schoonheidsproducten met vernieuwende landbouw technologieën waarin ze onderzoekt of we menselijke orgastische vloeistoffen kunnen transformeren tot beauty- en gezondheidsproducten.
Burr Raty’s Spa is een hybride installatie met een tastbare ervaring die de verbeelding stimuleert en nieuwe paden inslaat binnen ons hyper-gecommodificeerde leven. Science-fiction of realistische toekomstperspectief? In samenwerking met Lorena Gazmuri, Janneke Raaphorst, Ilona Westrik, Maud ter Hark & Ira Melkonyan, Pilot Wave en Tim Vets.

Interactieve installatie, artist talk > zaal II > 15 november > 20:00 – 23:00 uur || www.isabel-burr-raty.com

Talking Trees
TalkingTrees is een kunstproject van Bert Barten in samenwerking met kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en natuurliefhebbers.
Dit project laat het publiek direct contact met de natuur ervaren door middel van muziek. Het resultaat is een interactieve audiovisuele uitvoering. Het bestaat uit vier boomsensoren die zijn aangesloten op een reeks analoge synthesizers. De sensoren geven informatie over de sapstroomsnelheid, fotosynthese, vluchtige organische stoffen en vocht.
Deze informatie bepaalt de toonhoogte en het timbre van de synthesizer-geluiden en ook hun ruimtelijke positionering. Het geluid stuurt vervolgens een aantal grafische beeldgenerators aan die op grote videoschermen worden geprojecteerd.
De digitale gegevens van een boom die gedurende één jaar werden verzameld, zijn op tijd gecomprimeerd en omgezet in muzikale waarden
Een maand werd twintig minuten (zoals in een time-lapse-film). De gegevens van acht maanden (in de winter sliep deze boom) resulteerden in acht muziekstukken van de maanden april tot november. Door deze manier van werken beweegt het ego van de componist naar de achtergrond. Nu ligt de bron van de muzikale compositie bij de boom zelf.

Geluidsinstallatie > op zaal > 15 november > 20:00 – 23:00 uur || www.talkingtrees.com