ARTIST TALKS | WOENSDAG 13 NOVEMBER | 20.15 – 21.45 uur
(activisme in de kunst) en Isabel Burr Raty (Beauty Kit Spa)
Moderator Anne van Leeuwen (Ambassade van de Noordzee)
Tour door curatoren Arjen Lancel en Merel Noorlander
Volgend op de Museumnacht van 2 november is er twee weken lang een dag- en avondprogramma met lezingen, artist talks en rondleidingen afsluitend met een Mini-museumnacht. Tijdens deze avonden worden wetenschappers en kunstenaars uitgenodigd te reageren op de inhoudelijke thematiek van de manifestatie.
Tijdens de artist-talks en lezingen van diverse (gast)sprekers verkennen we de rol die kunst en wetenschap kan spelen in het klimaatdebat. Er wordt verbinding gelegd tussen kunstenaars, sociologen en kernfysici, vanuit hun eigen onderzoek. Allen als uitgangspunt voor ideeën, interpretaties en initiatieven die vernieuwing van het groene, politieke en sociale hedendaagse (urbane) leven beogen. Anne van Leeuwen zal de avond modereren.
Artist talks | wo 13 november | 20.15 tot 21.45 uur (inloop 20 uur)
Spreker 1 – Matthijs de Bruijne (NL)
Tijdens zijn lezing zal Mathijs de Bruijne ingaan op twee belangrijke periodes in zijn kunstpraktijk.
De eerste periode waren de crisisjaren in Argentinië aan het begin van deze eeuw. In 2001 bezocht De Bruijne dit land voor het eerst en belandde in de maatschappelijke realiteit van een rampzalige economische recessie en een financiële noodsituatie. Werkend te midden van sociaal conflict en een bankroete staat, ondervond de Bruijne dat de kunstenaar meer kan zijn dan een reflectieve buitenstaander en kan werken binnen politieke strijd.
De eerste jaren dat De Bruijne binnen de Vakbond van Schoonmakers werkzaam was is de andere belangrijke periode die besproken zal worden. In 2010 werd hij uitgenodigd om als kunstenaar aan de slag te gaan voor de Vakbond van Schoonmakers FNV. Voor De Bruijne was een van de taken het ontwikkelen van afbeeldingen met de werknemers voor hun campagnes en vooral om hen te helpen hun eigen visuele identiteit met een nieuwe taal te creëren. Maar wat betekent het voor een kunstenaar te werken in een omgeving waar het niet de kunstenaar maar de arbeider is die de hoofdrol speelt? In hoeverre was de kennis die hij had opgedaan op de kunstacademie’s en in de musea bruikbaar in deze andere context?
http://www.bruijne.org
Spreker 2 – Isabel Burr Raty (BE/CL)
Volgens de kunstenaar zijn we in naam van vooruitgang en hygiëne klinische, consumerende dolende radertjes geworden. Geconfronteerd met deze situatie heeft Burr Raty zichzelf ontpopt tot ‘patrona’ van haar exotische mobiele boerderijen, die een zelfvoorzienend productiemodel voorstelt, gebaseerd op uitwisseling en inzameling van menselijke orgastische vloeistoffen getransformeerd tot beauty- en gezondheidsproducten. Tijdens de artist-talk zet Isabel haar onderzoek uiteen, kun je producten testen en wordt het publiek uitgenodigd actief mee te denken en adviseren over nieuwe landbouw-technologieën.
3. Rondleiding Merel Noorlander en Arjen Lancel
Moderator Anne van Leeuwen, studeerde kunstgeschiedenis, cultural analysis en biologie. Als initiatiefneemster van ‘Nieuwe Symbiose’ ontwikkelt en presenteert zij inhoud over het nieuwe samenleven met niet-mensen in de 21ste eeuw. Tevens is van Leeuwen directielid bij de Ambassade van de Noordzee. Een platform met wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers die de relatie tussen mensen en niet-mensen in- en rond de Noordzee onderzoeken.
Samen met haar partner is ze momenteel een koolstofpositieve, biodiverse productie-boerderij met leercentrum aan het opzetten, genaamd Bodemzicht. Bij ARTIS werkt van Leeuwen aan een museum over de relatie tussen mens en natuur in het Antropoceen.