Pentagram

Een Arti concert door Ivana Poparic (cello) en Noriko Yabe (piano)

sociëteit

18 okt 2015
17 uur
Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Zondag 18 oktober 17 uur in de sociëteit
Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

A. Schnittke – Suite in oude stijl (1972)
R. Schumann – Fünf Stücke in Volkston opus 102 (1849)
W. Killmayer – Fünf Romanzen `(1989)

Een vijfpuntig programma waarin iedere compositie uit vijf delen bestaat, maar vijfdeligheid is niet het enige dat de werken met elkaar verbindt. De componisten van deze stukken zoeken ieder inspiratie buiten hun eigen tijd, buiten hun eigen muzikale discipline.

Schnittke, meester van de parafrase, grijpt in zijn suite in oude stijl terug op Bach en Scarlatti. Deze suite is een eigen bewerking van filmmuziek, waarin Schnittke noodgedwongen zijn brood verdiende toen hij als avantgardist in de Soviet Unie op de zwarte lijst stond

Schumann, die bekend staat als prototype van de romantiek verdiept zich in dit stuk in humor en de speelse klanken van de commedia dell’ arte. Om de sfeer van volksmuziek op te roepen zijn de melodieën helder en eenvoudig, maar de opbouw en de samenhang van de vijf stukken is geraffineerd zoals men van Schumann zou verwachten.

Killmeyer schreef zijn Fünf Romanzen in 1989, de tijd van het post-modernisme. In dit stuk bijt hij zich vast in de romantiek van Schumann, die zich meer dan een eeuw eerder verdiepte in de zielenroerselen van de individuele mens.

Ivana Poparic
groeide op in Belgrado en kreeg haar eerste cellolessen op haar 8ste van haar vader Ivan Poparic. Haar grote talent kwam al snel naar boven en ze speelde al snel op talrijke festival en in toonaangevende ensembles. Ze werd bekroond met de ‘October Prize for Music’ door de stad Belgrado en ze won de eerste prijs op het internationale “Isola di Capri” Duo Concours. Ze studeerde aan de Musikhochschule in Keulen in de gerenommeerde celloklas van Boris Pergamenschikov en volgde een postdoctorale cello-opleiding aan het conservatorium in Amsterdam. Poparic treedt veelvuldig op in concertzalen van China en Japan tot Europa en de Verenigde Staten.

Noriko Yabe
begon met pianospelen op haar zesde in haar haar geboorteplaats Yokohama (Japan) en maakte haar internationale debuut op haar twaalfde met het Madison Symphony Orchestra in de Verenigde Staten. Na haar studie in Tokio bij Professor Fujiko Yamada studeerde ze in Amsterdam bij Willem Brons. Na haar afstuderen kreeg ze een aanstelling als begeleider van cellisten aan het conservatorium en werd ze een specialist in het repertoire voor cello en piano. Ze gaf concerten in Japan, de Verenigde Staten, Oost- en West Europa met gerenommeerde cellisten als Dimitry Volkov, Anton Pavlovskyi, Jelena Ocic en nu dus met Ivana Poparic.