Artist Talk en Tour

ORAKEL

Pei-Ying Lin en Arne Hendriks

zalen

8 nov 2018
20.15 - 21.45 uur
Entree: gratis

Een avond met artist talks over hun diepgaande onderzoek, empirisch wetenschappelijk. Beeldende kunst is hierbij een instrument, leidraad en vertrekpunt voor het vormen van nieuwe inzichten. De kunstenaars laten een wervelende samenstelling van experimentele inzichten zien, maar ook de worsteling met de paradoxale combinatie van samenhang en diversiteit in het heden. Renée Hartog (politicoloog en voorzitter Sociëteitscommissie van Arti) zal deze avond modereren.

Pei-Ying Lin

Kunnen we de connotatie van virussen anders gaan zien, ook door diegene die infectieziekten dragen? Pei-Ying Lin zet uiteen hoe wij virussen kunnen integreren in het koken. Hiervoor ontwikkelde zij speciaal een kookboek i.s.m. De Waag, Mediamatic en de Vrije Universiteit. Het eerste deel van het kookboek is bedoeld om de bezigheid van eten te herdefiniëren. Mensen en virussen eten op andere manieren. Mensen eten via onze mond, maar virussen groeien op een heel andere manier, namelijk met behulp van het gastorganisatie. Het kookboek bevat ook een menu waarin eten wordt gebruikt om de effecten die een virus kan hebben op je lichaam worden nagebootst. Het Norovirus menu heeft bijvoorbeeld een voorgerecht waarmee braken wordt opgewekt, om zo de symptomen na te bootsen die het virus bij het menselijk lichaam veroorzaakt. Aan de hand van dit kookboek wil zij de mogelijkheden onderzoeken om vriendelijker met virussen om te gaan en nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor virussen. Wees voorbereid met een stevige maag. Na deelname aan haar workshop tijdens Museumnacht hoeft u enkel maar te luisteren en te absorberen, een veilige bezigheid met een baanbrekend prikkelend onderzoek.

Arne Hendriks


Arne Hendriks doet onderzoek naar hoe de mens zich kan onderwerpen aan de aarde; door simpelweg te krimpen. Hij schept een wereld waarin de grenzen tussen entertainment, ecologie, consumptie en evolutie vervagen en bevraagd worden. Tijdens deze avond geeft hij inzicht in zijn onderzoek over een duurzame wereld van een maatje kleiner. Doel: ons begrip van wie of wat we zijn, en wat we willen als soort, uiteen te zetten.

Aansluitend op de artist-talks en vraaggesprekken, een alles-wat-je-wilde-weten-over-het- verhaal-achter-de-Manifestatie-tour door samenstellers Arjen Lancel en Merel Noorlander:

Met -Het Orakel-, de Museumnacht Manifestatie 2018 te Arti et Amicitiae wordt de huidige tijdsgeest gevangen door hedendaagse makers, denkers en visionairs. Uitgangspunt is de noodzaak om onze blik op de traditionele gescheiden categorieën tussen mens, natuur en niet-menselijke dieren te herzien. Een pleidooi voor nieuwe inzichten en maatschappelijke verandering vanuit de hedendaagse kunst, empirische wetenschap en filosofie, met de kunstenaar als orakel.

Wij zien een noodzaak voor een politiek bewustzijn, waarin een collectieve verantwoordelijkheid uitgedragen wordt, voor onszelf en voor onze omgeving. Tegelijkertijd dient er binnen deze collectiviteit aandacht zijn voor diversiteit – zonder in ‘ouderwets’ hokjesdenken te vervallen. Met deze manifestatie onderzoeken we de vragen: Hoe kunnen we onwetendheid inzetten om een nieuw politiek bewustzijn te creëren? Hoe kunnen we binnen dit bewustzijn een – al dan niet fictief – collectief creëren, zonder onze diversiteit te ontkennen? Niet eenheid in verscheidenheid, maar verscheidenheid in eenheid. Tijdens de rondleiding gaan we in op dit onderzoek, het vormen van het concept, onze inspiraties, keuzes voor de kunstenaars en het onderzoek achter de geselecteerde werken.