De kunstenaar uitgelicht

Maarten Rots

30 sep 2022
17:00-18:00 uur
Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Renée Hartog, voorzitter van de sociëteitscommissie, gaat eens per maand in gesprek met een lid kunstenaar onder de schouw in de sociëteit. Vrijdag 30 september is Maarten Rots te gast.

Maarten Rots (Aalten, 1982) is beeldend kunstenaar. In 2010 studeerde hij af aan de afdeling VAV van de Gerrit Rietveld Academie. In de maanden dat hij niet met vrouw en hond in hun zelfgebouwde camper door Europa reist en onderweg zijn fotografisch werk maakt, werkt hij in zijn atelier in de Achterhoek. Sinds 2015 geeft Rots in eigen beheer vier maal per jaar het magazine March & Rock uit, een publicatie met daarin zijn eigen werk.

De fascinatie voor het spel van licht en schaduw dat zich afspeelt op muren en andere architectonische objecten ligt sinds 2015 ten grondslag aan zijn abstracte fotografie. Dit werk maakt hij in de stedelijke omgeving tijdens zijn reizen. (zie foto: 01 – Maarten Rots – Untitled (Krems an der Donau, 2019-6)

In de periode 2020-2022 werden deze reizen door de corona crisis tijdelijk onderbroken en maakte hij in zijn studio een serie grafische foto’s (zie foto: 02 – Maarten Rots – Untitled (Light abstractions, 2021-9)). Met door de jaren heen verzamelde diaprojectors en stukjes glas-in-lood-glas bouwde hij een installatie waarmee hij een kleurrijk schouwspel op de muren van zijn atelier liet vallen, een situatie waarbinnen hij vervolgens zocht naar bijzondere composities welke hij fotografisch vastlegde.

Naast dit fotografisch proces is Rots in deze periode ook gaan werken met spuitverf, gecombineerd met collage en andere materialen. Ook in dit werk komt zijn voorliefde voor grafische en geometrische vormen duidelijk naar voren.

(zie foto: 03 – Maarten Rots – Untitled, 2022)

www.maartenrots.nl

Maarten Rots – Untitled (Krems an der Donau, 2019-6
Maarten Rots – Untitled (Light abstractions, 2021-9)
Maarten Rots – Untitled, 2022