Literaire Salon

Rusland in de Nederlandse literatuur met Sana Valiulina en Michel Krielaars

sociëteit

6 feb 2015
16 uur-17 uur
• Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Wie Rusland zegt, denkt aan mysterie. Een land van onbegrensde verten, van diepe, melancholische bassen, van willekeur en grootheidswaan. Een land waar tot 1989 de utopie binnen handbereik was en waar daarna de archaïsche wereld terugkeerde, gecombineerd met de moderniteit van de maffia.

Sana Valiulina groeide op in het Estland van de bezette jaren, studeerde in Moskou en kwam in 1989 naar Nederland, waar ze vanaf 2000 in romans en verhalen vertelt hoe het was voor haar ouders om te leven in de tijd van Stalin en hoe het was om zelfstandig te worden in een Moskouse studentenflat. In haar nieuwste boek Kinderen van Brezjnev laat ze zien hoe de overgang naar de nieuwe tijd inwerkt op individuen, hoe die daardoor afgestompt geraakt zijn en hoe alleen opportunisme hen redden kan.

Michel Krielaars, chef Boeken bij NRC-Handelsblad, is jaren lang correspondent geweest in Moskou en heeft in die hoedanigheid het hele land doorreisd. Met de werken van Tsjechow in zijn bagage. Geen betere gids dan diens verhalen, ook nog honderd jaar na zijn dood. Want Rusland mag dan wel een nieuwe tijd ingegaan zijn. Russen leven in het verleden. Daarvan legt Michel Krielaars in Het brilletje van Tsjechow getuigenis af.

Camiel Hamans spreekt met beiden.
Na afloop zijn de boeken te koop en worden desgewenst gesigneerd.