Onder de titel “Hier sta ik, om het edele Spaanse volk te dienen” spreekt dr. Hendrik Henrichs in het kader van de expositie “Verbeelde idealen – kunstenaars in de strijd tegen Franco” over Johan Brouwer.
De Burgeroorlog in Spanje was een keerpunt in het leven van de Nederlandse hispanist Dr. Johan Brouwer. Nederlanders lazen van hem vanaf 1931 reportages, artikelen, boeken en pamfletten over Spanje. Als katholiek beschreef Brouwer eerst nog met sympathie over Franco’s staatsgreep, maar al snel verlegde hij die sympathie naar de Republiek, die volgens hem de belangen van ‘het edele Spaanse volk’ beter diende. Wie was deze raadselachtige man, die al bij zijn leven een legende was? Hendrik Henrichs schreef in 1989 de biografie Johan Brouwer, zoeker, ziener en bezieler. In deze lezing staat de toespraak centraal die Brouwer hield op 4 juli 1937, tijdens het Tweede Internationale Schrijverscongres ter Verdediging van de Cultuur in Valencia. Brouwers toespraak bevat aanknopingspunten voor flashbacks en flashforwards naar episodes uit zijn veelbewogen leven, waarin Spanje en de Spaanse Burgeroorlog zo’n centrale plaats innemen.
Deze lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Verbeelde Idealen.
Van 14 januari tot en met 28 maart 2019 staat de sociëteit van Arti et Amicitiae in het teken van Spanje. Onder de titel Verbeelde Idealen schenken we aandacht en kunstenaars die de zijde van de IIe Republiek kozen in haar strijd tegen Franco en zijn Duitse en Italiaanse trawanten. Aan de hand van affiches, tekeningen en foto’s krijgt de bezoeker een indruk van de manier waarop deze kunstenaars hun engagement tot uitdrukking hebben gebracht. Uitgangspunt vormt de collectie van kunstlievend Arti-lid Bart Gruson.
Het programma is in samenwerking met Renée Hartog, voorzitter van de Sociëteitscommissie, ontwikkeld. Curator: Harald Schole