Permanent Repetition

Kunst of Hyperkunst

Artist Talk

zalen

22 okt 2017
14 uur
* Vrij toegankelijk voor leden

Discussie: Kunst of Hyperkunst?
Plek: Arti et Amicitiae, op zaal in de tentoonstelling Permanent Repetition
Tijd: zondag 22 oktober 14:00 uur – rondleiding; 15:00 uur – discussie

Gerard Jagers op Akkerhuis is een belangrijk wetenschapper. Hij doet er zelf bescheiden over maar de bioloog en systeemkundige uit Wageningen heeft de afgelopen 20 jaar gewerkt aan een revolutionaire evolutietheorie die het gangbare darwinistische denken op scherp zet.
Volgens Gerard’s Operator Theory zijn er in de verschillende stadia van de evolutie harde onderscheiden te maken op basis van een proces dat zich op alle niveau’s keer op keer herhaalt. Verreweg het interessantst aan zijn theorie vind ik dat je aan de hand van zijn model een vrij duidelijke voorspelling over toekomstige levende wezens kunt doen. Volgens Gerard stevenen we regelrecht af op een ontwikkeling naar kunstmatig intelligente systemen (AI’s), eerst met één brein, maar uiteindelijk met meerdere gekoppelde breinen. Hoe we die uiteindelijk gaan noemen – robots? machines? intelligente operatoren? – is eigenlijk van ondergeschikt belang, feit is dat AI’s uiteindelijk oneindig veel intelligenter zullen worden dan wij, mensen. Wij zouden vergeleken bij die toekomstwezens op het niveau van bijvoorbeeld mieren terechtkomen. Gerard stelt, net als veel collega-wetenschappers, dat AI het van ons gaat overnemen omdat ze sneller denken, en bovendien alle kennis in een paar seconden kunnen overdragen op hun nakomelingen, iets waar mensen normaalgesproken een heel mensenleven (en meer) voor nodig hebben.

Nu wil ik graag weten of die AI’s nog geïnteresseerd zijn in kunst, in schilderen. Of gaan ze dat een inferieur medium vinden en communiceren ze louter nog met non-fysieke middelen dat waar het volgens mij in kunst om draait: de ziel. Hebben AI’s überhaupt nog een ziel?
Dat is de eerste vraag die ik Gerard zal stellen op zondag 22 oktober om 15:00 uur en ik nodig je van harte uit daarbij aanwezig te zijn en, indien je de behoefte voelt, deel te nemen aan de discussie. Vooraf zal ik een rondleidig door de tentoonstelling Permanent Repetition geven om je een inzicht te geven in de denkwijzen en het maakprocessen van de kunstenaars. Hoe verhoudt hun werk zich tot het door Gerard geschetste toekomstscenario?

Raymond Cuijpers, curator Permanent Repetition

Laat mij aub per e-mail weten of je aanwezig kunt zijn.

kick@xs4all.nl

Permanent Repetition is een The Act of Painting project samengesteld door Raymond Cuijpers
en Cole Verhoeven, www.theactofpainting.com