Arti Shuffle

Klaske Oenema en BetweenTwoHands

22 sep 2023
20.30 uur, inloop vanaf 20.00 uur

Toegang is gratis voor Arti-leden (1 ticket per lid), niet-leden betalen €10,-.
(reserveren verplicht) RESERVERINGSLINK

Op vrijdag 22 september zijn Klaske Oenema en BetweenTwoHands te gast bij Arti Shuffle.

Klaske Oenema en het kunstenaarsduo BetweenTwoHands presenteren elk op eigen wijze hun multimediale handwerk in de Arti Shuffle.
Klaske Oenema begeleidt haar zang en poëzie met live schaduwspel. Zij presenteert o.a. de korte voorstelling Scheur, waarin ze de beeldende kanten onderzoekt van iets dat kapot gaat.

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands (Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek) presenteren een miniatuur objecttheater van 40×30 cm, waarin we de mijmeringen volgen van een eenzame man. Geïnspireerd door A Thief’s Journal, een roman van Jean Genet over de duistere kant van het bestaan, gebruikten ze de eenzaamheid van de hoofdrolspeler als leidraad voor The Journal.

Klaske Oenema, fotograaf: Reyer Boxem

Klaske Oenema maakt performances waarin ze op ontwapenende wijze muziek, poëzie en beeld combineert met hulp van een old school overheadprojector. Rond deze lichtbron ontstaan gesproken en gezongen verhalen, losgetrokken uit papier, nauwkeurig geknipt uit het dagelijks leven, zo terloops gepresenteerd dat het lijkt alsof ze vanzelf zijn ontstaan. De muziek en beelden zijn van een gewaagde eenvoud en betoverend schoon.

Centraal in haar werk staat de vraag hoe wij betekenis geven en hoe betekenis verloren gaat. Door dit proces op een open, onderzoekende wijze te tonen, met materiaal dat iedereen kent, nodigt ze de toeschouwer uit zich bewust te worden van het eigen proces van betekenisgeving.

Waar Oenema de taal en de (zang)stem inzet, wordt er in het werk van BetweenTwoHands juist in het geheel niet gesproken – het beeld en de handeling vertellen het verhaal. Een opvallende overeenkomst in het werk van de drie kunstenaars is een voorliefde voor handwerk.

De ruimtelijke, theatrale installaties van BetweenTwoHands zijn minutieus vervaardigd en bevinden zich steeds op het snijvlak van theater en beeldende kunst.Met hun liefde voor materialen, techniek en ambacht willen ze het publiek boeien, ontroeren en aan het denken zetten over actuele maatschappelijke vragen rond saamhorigheid en eenzaamheid, onze relatie tot de natuur en klimaatverandering en de onvermijdelijke ervaring van vervreemding die we allemaal kennen temidden hiervan. Het duo heeft sinds 2015 vijf theatrale installaties gemaakt, waarbij ze onderzoek doen en zichzelf diverse technieken en ambachten aanleren en daarmee een eigen beeldtaal ontwikkelen.

BetweenTwoHands toonden hun werk o.a. Op Over het IJ Festival, Pop Arts Festival, CODA Museum, Museum Belvédère en op diverse internationale interdisciplinaire festivals, o.a. in Frankrijk, China en Rusland. Het werk van Klaske Oenema is te zien geweest op uiteenlopende podia en festivals, waaronder Kunstcentrum De Appel, Centraal Museum Utrecht, Pop Arts festival, Lowlands en Watou. Literaire tijdschriften De Gids en Papieren Helden publiceerden onlangs verhalen.

Klaske Oenema
Scheur / ander werk Klaske Oenema
Muziek, beeld, teksten, performance: Klaske Oenema
Link: https://vimeo.com/user18595645/hope?share=copy

BetweenTwoHands
Vormgeving en performance: Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek
Eindregie: Anna Verduin
Soundscape: Ernst Walgenbach
Video: Thomas Ravestein
Trailer: https://vimeo.com/168525912

Beeld: The Journal, Fotograaf: Chun-Han Chiang

De Arti Shuffle is een (bijna) wekelijks programma in de sociëteit van Arti et Amicitiae met beeldende kunst, performances, installaties, muziek, lezingen, filmvertoningen, lekkere drankjes én de dansvloer. Iedereen is welkom! Houd www.arti.nl in de gaten voor het programma.