Boekpresentatie

Kieperkanje / Op drift

Bonne ten Kate

sociëteit

25 apr 2017
15.30 uur
* vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

‘Kieperkanje’  beschrijft de noodlottige ondergang van een affectieve relatie, en tevens de teloorgang van de creatieve potentie van de hoofdpersoon Benjamin Matka. Het drama van de protagonist – fotograaf en beeldend kunstenaar –  verbeeldt tevens het echec  van de ideologische waarden die onder het puin van de Tweede Wereldoorlog  en onder het afval van onze welvaartstaat zijn bedolven.

‘Op drift‘ speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie kunstenaars ondernemen een gewaagde poging om een Joods gezin te bevrijden uit het  Vélodrome d’Hiver in Parijs, waar het gevangen is gezet door de Duitsers. Gezamenlijk vluchten zij naar Engeland, maar daar loopt het vervolgens uit de hand. Door complicaties  wordt de geschiedenis veel ingewikkelder dan werd voorzien. Uiteindelijk wordt de groep gedwongen een gevaarlijk pokerspel  te spelen met de Duitse bezetter. Het netwerk breidt zich uit van Lissabon, Londen, Amsterdam, Westerbork, Maastricht en Warschau naar Zwitserland.  Ook andere personen raken betrokken en sommige ontwikkelingen lopen fataal af. De onverwachte gang van zaken levert een wrang verhaal op dat boeit tot het einde.

Bonne ten Kate (1934) werd geboren op het eiland Celebes (voormalig Nederlands Indië), nu Sulawesi  genoemd.  Van zijn vader leerde hij lezen, schrijven en tekenen, van zijn moeder erfde hij de muzikaliteit. Tijdens de oorlog werd zijn vader door de Japanners gescheiden van het gezin en werden zij in verschillende kampen geïnterneerd. In die tijd werd Bonne een ‘loner’ in de overvolle kampen. Het tekende zijn leven. Hij ontwikkelde mede daardoor zijn creativiteit en werd een succesvol  beeldend kunstenaar.