Arti Shuffle

KAFKA-AVOND

21 jun 2024
20.30 uur

‘FRANZ KAFKA, IN MEMORIAM (3 JULI 1883 – 3 JUNI 1924)

Een avond als hommage aan de schrijver Franz Kafka die dit jaar 100 jaar geleden stierf. Dit Arti-project is dit Kafka-jaar het enige evenement in Nederland dat aandacht geeft aan Kafka als inspiratiebron in beeldende kunst en dichtkunst.

Entree €10 (regulier), Arti-leden gratis (max 1 kaartje per lid)
Diner €17,50
Reserveer je ticket via deze RESERVERINGSLINK

‘(..) een boek zou moeten dienen als de bijl voor de bevroren zee in ons.’ Franz Kafka [lees ‘kunstwerk’ voor ‘boek’, Henri Roquas]

Dit jaar wordt in tal van landen herdacht dat 100 jaar geleden Franz Kafka overleed. Kafka wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de moderne tijd. De betekenis van zijn werk overstijgt echter de literatuur. Het werk is van ingrijpende invloed geweest op het ontstaan en de vorming van het moderne denken. Kafka schreef over vervreemding en de absurditeit van menselijke existentie. De romans Het Proces en Het Kasteel en de verhalen De gedaanteverwisseling en Een hongerkunstenaar behoren tot zijn bekendste werken. Voor beeldende kunstenaars en dichters is Kafka’s werk een nooit aflatende inspiratiebron.

Programma
Concept en organisatie Henri Roquas

Diner vanaf 18.00 uur
Vegetarische dagschotel met biologische ingrediënten voor de Hongerkunstenaar, naar een recept van Henri Roquas.

20.30 uur: Inleiding en performance Proeven van Maaltijd voor hongerkunstenaars
Lezing teksten van Kafka
Introductie leven en werk door Kafka-onderzoeker
Film: interview Max Brod
Film: Tod und Paradies. Zwei Lieder nach Texten von Franz Kafka, Max Brod
Lezing gedichten Hélène Gelèns
Lezing gedichten Annelie Davids
Film: dansvoorstelling Metamorphosis, Arthur Pita
22.30 uur: muziek – waarop ook Kafka zou kunnen dansen, in combinatie met filmbeelden

Deze Kafka-avond is een voorproef van het project met expositie, lezingen, performances, films over ‘Kafka, Kunst en Klimaat: Maaltijd voor hongerkunstenaars – kunstenaars op zoek naar de betekenis van Frans Kafka’s werk, 100 jaar na zijn dood, in catastrofale tijden – klimaatineenstorting, ecologische rampspoed, zeespiegelstijging, oorlog’, te zien in Arti et Amicitiae van 6 september t/m 24 oktober 2024. Een hongerkunstenaar vormt voor dit project een centraal leitmotiv.

Het programma komt mede tot stand i.s.m. de Nederlandse Franz Kafka- Kring en curator dichtkunst Annelie Davids.