De kunstenaar uitgelicht

Joop Hollanders

4 nov 2022
17:00 uur

Op deze herfstmiddag in november gaat Renée den Hartog, voorzitter van de sociëteitscommissie, in gesprek met Arti lid Joop Hollanders.

Joop Hollanders doorliep in zijn jonge jaren zowel de Rietveld- als de Rijksacademie.
Het contrast kon niet groter! Waar op de Rietveld het experiment en de abstractie werd toegejuicht, werd op de Rijksacademie het werken naar model en de natuur gepredikt.
Hollanders heeft deze contrasten binnen de opleidingen als waardevol en aanvullend ervaren.
Na de Rijksacademie heeft Hollanders zich altijd op sculpturen en andere 3d werkvormen gericht binnen zijn werk. Hollanders werkt onder meer met steen, hout, ijzer en cortenstaal. Zijn werk kenmerkt zich door een spanning, die opgebouwd wordt. Het bestaat uit harmonisch in elkaar overgaande massa’s, die tegelijkertijd één voor één worden benadrukt. Het gaat om de noodzaak van het complementaire; het zwaar-lichte en het rond-scherpe. De vormen zijn net niet symmetrisch, toch geven ze juist daardoor de indruk dat de volumes vanzelfsprekend hun plaats
hebben gevonden. Soms raken ze elkaar, maar soms houden ze op kleine afstand van elkaar stil, zodat er engtes tussen blijven, alsof de beelden een moment hun adem inhouden.

Beelden van Hollanders zijn opgenomen in de openbare ruimtes en diverse collecties waaronder de ABN Amro en Museum Beelden aan Zee.