Het Mysterie van de Waarheid

Filosofische avond

zalen

8 nov 2017
19.45- 22.30 uur

MANIFESTATIE 4 | 5 | 7 | 8 | 9 | 10 NOVEMBER
Volgend op de Museumnacht van 4 november is er 8, 9 en 10 november een speciaal samengesteld programma van lezingen, artist talks en rondleidingen afsluitend met de Mini-museumnacht.

Tijdens deze avonden worden wetenschappers en kunstenaars gevraagd te reageren op ‘waarheden’ in massamedia. Hoe gebruiken ze zelf (on) waarheden in hun eigen werk? En hoe kan technologie in de filosofie en hedendaagse kunst worden ingezet om een toekomstperspectief te bieden?

Lezingen: woensdag 8 november van 19.45 – 22.30 uur.
Een filosofische avond met lezingen en uiteenzettingen door drie sprekers. Politicologe Rene Hartog zal deze avond modereren.

Lezing Joke Hermsen
Joke Hermsen is filosofe en schrijfster van essays, columns en proza en geeft lezingen en workshops over filosofische en maatschappelijke kwesties, literatuur en beeldende kunst. Voor deze avond zal zij een uiteenzetting houden over nieuwe media als instrument om bepaalde meningen te toetsen, maar ook als kans om mensen voor een bepaald doel te mobiliseren. Hierbij laat zij zich door het gedachtengoed van Hannah Arendt inspireren, waarin ze voorstelt over de mate van digitalisering van ons bestaan na te denken en een hedendaagse educatie voor jongeren die denken, dromen, leren, verbeelden, verdiepen stimuleert. Een pleidooi dat aansluit op de het tweede en derde deel van onze Manifestatie waarbij taal een belangrijk instrument vormt voor de (visuele) waarheid. Haar uiteenzetting valt samen met het vertrekpunt van deze Manifestatie over jongeren en media.

Beknopte bio
Joke Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs en promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze is bekend van de romans Het dameoffer (1998),Tweeduister (2001) en De profielschets (2004). Daarnaast schrijft ze essays over kunst, literatuur en filosofie, waarvan haar essaybundels Heimwee naar de mens (2003) en Stil de tijd (2011) werden bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. De eerste kwam ook op de shortlist voor de Socrates Wisselbeker 2004. De animatiefilm Elke mening telt. Telt elke mening? werd bekroond met de Martin van Amerongen Publieksprijs 2008.

Lezing Koert van Mensvoort
Koert van Mensvoort, filosoof en oprichter van Next Nature, zal een lezing geven over ‘hoe echt is echt?’ De grens tussen echt en onecht vervaagt, of het nu krantenfoto’s, designer tassen of het menselijk lichaam betreft. Digitale kopieën van schilderijen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en de virtuele wereld loopt steeds vaker naadloos over in de echte wereld. Wat betekent dat voor de waarheid? Een zoektocht naar de verschuivende grenzen tussen echt en onecht in de journalistiek en in de kunst. Tevens zal Koert kort ingaan op zijn boek Next Nature, waarin hij uitlegt hoe technologie een aanzet vormt voor een toekomst die zowel bevredigend is voor de mensheid als voor onze planeet.

Beknopte bio
Van Mensvoort geeft zijn visie vorm in alle mogelijke media. Enkele van zijn projecten zijn de NANO Supermarket (een als supermarkt vermomde reizende expo waarin technologieën van morgen worden gepresenteerd), de Data Fontein (een via het internet met wisselkoersen verbonden water fontein), het Kweekvlees Kookboek (dat het vlees van de toekomst verkent), de Fake For Real Memory Game (over de spanning tussen realiteit en simulatie) en het Rayfish Footwear project (over een fictief bedrijf dat gepersonaliseerde schoenen maakt van genetisch gemodificeerd roggenleer). Van Mensvoort geeft wereldwijd lezingen. Tevens is hij directeur van het Next Nature Network in Amsterdam en verbonden aan de TU Eindhoven.