Het Mysterie van de Waarheid

Artist talks and tours

zalen

9 nov 2017
19.45 uur
Vrij toegankelijk

MANIFESTATIE 4 | 5 | 7 | 8 | 9 | 10 NOVEMBER
Volgend op de Museumnacht van 4 november is er 8, 9 en 10 november een speciaal samengesteld programma van lezingen, artist talks en rondleidingen afsluitend met de Mini-museumnacht.

Tijdens deze avonden worden wetenschappers en kunstenaars gevraagd te reageren op ‘waarheden’ in massamedia. Hoe gebruiken ze zelf (on) waarheden in hun eigen werk? En hoe kan technologie in de filosofie en hedendaagse kunst worden ingezet om een toekomstperspectief te bieden?

Rondleidingen en artist-talks: donderdag 9 november van 19.45 tot 22.30 uur
Met Floris Kaayk, Richtje Reinsma en een poëtische rondleiding door Sarah Sluimer.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Hoppa: Kunst, bluf en voortplanting – van autonomie naar autooo!!!’
Richtje Reinsma 19.45 uur
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kunstenaar en schrijver Richtje Reinsma zal een gesproken verhaal of een performatieve lecture geven over de relatie tussen kunstenaarschap, moederschap, het Imposters Syndrome en utopisch liegen. Voor deze avond zal Reinsma een uiteenzetting geven over haar bevindingen en ontdekkingen, waarbij het publiek continu op het verkeerde been wordt gezet, gelinkt aan deel 1 van de Manifestatie: waarheid, een reactie op de realiteit.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Artist Talk Floris Kaayk
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kunstenaar Floris Kaayk presenteert zijn meest recente projecten, zijn researchproces en het werk dat hij toont op de Manifestatie: Oscar, geïllustreerd met video en beeldmateriaal. Tevens zal hij ingaan op de vraag wat authenticiteit betekent nu technologische ontwikkelingen het steeds moeilijker maken om vast te stellen wat nog natuurlijk en echt is, gelinkt aan deel 2 van de Manifestatie: feit wordt fictie, fictie feit.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rondleidingen met Sarah Sluimer, Arjen Lancel en Merel Noorlander.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Het concept achter een kunstwerk vernemen? Flaneer mee langs het parcour van Het Mysterie van de Waarheid door het gehele gebouw van Arti. Hiervoor zijn er twee rondleiding georganiseerd en geschreven: een met feitelijke-, door curatoren Arjen Lancel en Merel Noorlander, en een met fictieve content, door schrijver Sarah Sluimer. Dit concept is gelinkt aan de slogan 2+2=5 van George Orwell’s roman 1984 en sluit aan bij het tweede deel van de Manifestatie; 2. Feit wordt fictie, fictie feit. In de roman wordt de slogan gebruikt als een voorbeeld van een natuurlijk vals dogma, als politiek evident met onjuiste-waarheden, fake truth en alternatieve feiten.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Korte bio Sarah Sluimer
Sarah Sluimer (1985) werpt in haar schrijven en opiniestukken een frisse, oprechte en kritische blik op de huidige maatschappij, (sociale) media en gender politiek. Zij studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Performance Studies aan de Universiteit Utrecht. De afgelopen jaren maakte ze programma’s voor De Balie en Paradiso, geeft lezingen bij zowel het Holland Festival, Frascati als Pakhuis de Zwijger en publiceerde als journalist en opiniemaker voor onder meer de Volkskrant, Opzij en NRC Handelsblad. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman.

Korte bio Arjen Lancel
Arjen Lancel is beeldend kunstenaar, freelance curator en programmeert in samenwerking de project ruimte Zoete-Broodjes te Amsterdam. Lancel is in 2012 gestart met deze jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie in Arti et Amicitiae als officiële partner van de Amsterdamse Museumnacht en heeft daarmee diverse jury-prijzen in de wacht gesleept.

Korte bio Merel Noorlander
Merel Noorlander studeerde Fine Art aan de KABK in Den Haag en is lid van de Programmacommissie van Arti et Amicitiae. Zij is werkzaam als beeldend kunstenaar, curator en ontwerpt educatieprogramma’s voor kunstinstituten, musea en onderwijs, toegespitst op rituelen, erfgoed en gender politiek. Hierbij speelt zij met feitelijkheden, verwachtingen en mythes.

Korte Bio Richtje Reinsma
Kunstenaar Richtje Reinsma (Amsterdam, 1979) deed voor de VPRO onderzoek naar virtuoze leugenaars. Taal vormt een belangrijke pijler van Reinsma’s werk. Ze schrijft zowel kort proza als artikelen over kunst en cultuur en werd genomineerd voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 (categorie recensie). Van 2010-2013 maakte ze waargebeurde verhalen voor het prijswinnende radioprogramma Plots (VPRO). Tekst maakt ook regelmatig onderdeel uit van haar beeldend werk.

Reinsma’s werk was onder meer te zien in Museum Van Loon en Mediamatic, Amsterdam; Garage Rotterdam; Onomatopee, Eindhoven; Museum Jan Cunen, Oss; SECONDroom, Brussel (B) en het Wende Museum in Culver City (VS).

Dit is het eerste jaar dat Noorlander en Lancel hun expertise en krachten bundelen in een interactieve Manifestatie; Het Mysterie van de Waarheid.