FLAM_ under construction

Public sharing

zalen

14 jul 2023
19:00 uur

FLAM opereert als een platform om Nederlandse en internationale performance kunst en de uitwisseling tussen makers te stimuleren. De nieuwe editie van FLAM staat gepland voor 2024, maar dat betekent niet dat FLAM stil ligt.

In de zomer van ’23 presenteren FLAM & Arti et Amicitiae:
FLAM _ UNDER CONSTRUCTION

Van 26 juni tot 21 juli presenteren Arti en FLAM zeven live werken ‘under construction’ waarin nieuw werk en samenwerkingen voor het voetlicht komen. De makers zullen de Arti zalen bezetten en stukjes van nieuwe performances en works in progress ontwikkelen en delen met het publiek.

Vrijdag 14 juli om 19:00 uur 
subatlantic abyss [unfolding]
door Isis Andreatta
in samenwerking met Juli Frodermann
en dialoog met Annick Kleizen
RESERVEER JE KAART HIER

“met elke duik
hoe subaquatischer ik word
mijn oren, zeeschelpen
de ribben, kieuwen
we worden vissen
en we zijn met velen”.

Er is hier een volharding die “de afgrond bewonen” wordt genoemd. De lancering in de ervaring van de leegte van dingen die we niet kennen. De weigering van onmiddellijke en geautomatiseerde categorisering. Een ontsnapping aan de controle van de zichtbaarheid van de taal. De opzettelijke uitstel in “zin maken”. Een zijn met de dingen die pulseren, zelfs als ze geen
duidelijke vorm hebben. Een eindeloze poging om in het mysterie van “outrificatie” te duiken.

Het werk maakt deel uit van een proces van een persoonlijke artistieke praktijk die Isis Andreatta die een niet-hegemoniaal artistiek-klinisch gebaar oproept, waarvan de premisse is om zorg te beschouwen als een radicale ervaring van verbeelding, zintuiglijkheid, kwetsbaarheid en gevaar.

Vanuit die verbeelding gaat de verbeelding een bepaalde kwaliteit van ‘delirante vitaliteit’ aan, waarbij beweging van het lichaam wordt gezien als een psychofysisch fenomeen. beweging als een psychofysisch fenomeen van openheid, multidimensionaliteit en verlichting door een mogelijke onderdompelende ervaring van vreemdheid.

Voor de FLAM residentie ontvouwt het werk zich in de afgrond tussen praktijk en choreografie, tussen bodem en oppervlak, tussen woord en lichaam. Het begint aan een reis waarvan de
lineariteit verwatert door de leegte van tentoonstellingsruimte, geluid en taal.

Vrijdag 14 juli om 21:30 uur 
Mavi Veloso
Delen van het visueel/video album Travesti Biológica, gevolgd door gesprek (30 min)
RESERVEER JE KAART HIER

Concept Mavi Veloso
Creatief proces Pauli Scharlach
Regie & script Bernardo Zanotta
Video Thiemi Higashi

De videoalbums maken deel uit van het project “BIOLOGICAL TRANNY Show” een muziek & performance show geleid door Mavi Veloso met zus Tina Escarlatina & Urubu Marinka.

Na te zijn gezien op FLAM editie 2022, werd de show uitgenodigd voor Buzzcut Glasgow (maart 2023) en W9 in Kopenhagen (oktober 2023). Voor deze tournee kreeg FLAM steun van EFFA, European Funds for Emerging Artists.
Een trasvesti biológica identificeert zich als vrouwelijk. Ze kan een biologische vrouwelijke of mannelijke penis hebben, of beide, of geen van beide. Ze kan een transgender penis hebben. Ze kan een vagina hebben, biologisch mannelijk, vrouwelijk of beide, of helemaal geen. Ze maakt zichzelf sterk als femme, ze maakt zichzelf sterk als multi spirit. Ze maakt zich sterk als travestigenere. Travesti Biológica of Biologische Tranny is een reactie op de vele pogingen van de cisgenderiteit en haar witte, normatieve, machistische en hygiënistische medische discours om zichzelf niet als cisgender mensen te plaatsen, maar als “normale” mensen, als biologische mannen en vrouwen. (Definitie van Amara Moira over de uitdrukking Travesti Biológica gecreëerd door Mavi Veloso).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Van 26 juni tot 21 juli presenteren Arti en FLAM zeven live werken ‘under construction’ waarin nieuw werk en samenwerkingen voor het voetlicht komen. De makers zullen de Arti zalen bezetten en stukjes van nieuwe performances en works in progress ontwikkelen en delen met het publiek.

MAKERS:
Avantika Tibrewal in samenwerking met Hethuis, Ali Clarck, Federica Olivera
Elisa Zuppini in dialoog met Bruno Listopad
Isis Andreatta in samenwerking met Juli Frodermann en Annick Kleizen
Rose Akras in dialoog met Fernando Lee en Vincent Riebeek
Tom Oliver J. & Flávia Pinheiro in samenwerking met Rodrigo Batista en Leandro Olivan
Isa Tomasi & Maciej Sado
Clara Saito
Mavi Veloso

Je bent welkom op de vrijdagavonden 7, 14 en 21 juli om FLAM te ervaren en een praatje te maken met de makers. Sommige kunstenaars zullen ook korte workshops geven. Op de laatste vrijdag 21 juli organiseren we een zomerse en luchtige bewegingsimprovisatie met live muziek van Fernando Lee in het Arti café. We nodigen iedereen uit om mee te doen.

Fotografie: Thomas Lenden.