De toegang is gratis, reserveren wordt aangeraden en kan via deze link.
Voorafgaand aan de bijeenkomst, kan er lekker gegeten worden in Arti. Mocht u dat willen dan graag reserveren via 020-6245134. De keuken sluit deze avond om 19.30 uur.
Al sinds 2017 organiseren Stichting Wim de Haan en Arti et Amicitiae de reeks Emptiness & Infinite Space. Gedurende dit symposium onderzoeken kunstenaars en filosofen het gebied tussen de beeldende kunst en de filosofie: een nog altijd – én steeds opnieuw – weinig verkend niemandsland. In dit seizoen stortten wij ons al op de rol van de kunst en filosofie in relatie tot de klimaatcrisis (Emptiness & Infinite Space VI) én onderzochten we hoe de kunst en filosofie zich verhouden tot de toenemende aanwezigheid van digitale werelden en media (Emptiness & Infinite Space VII).
De achtste bijeenkomst – op vrijdag 1 maart a.s. – staat geheel in het teken van het (recente) werk van één beeldend kunstenaar, te weten Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942).
Madelon Hooykaas staat bekend om haar tijdloze en baanbrekende experimenten in de hedendaagse kunst. Sinds de jaren ’60 heeft Hooykaas een alomvattende artistieke insteek ontwikkeld met betrekking tot haar kunst en onderzoek naar fotografie, film, installatie en video, en interactieve- en performancekunst. Tussen 1972 en 2004 werkte Hooykaas samen met Elsa Stansfield (Glasgow 1945 – Amsterdam 2004) als het gerenommeerde partnerschap Stansfield/Hooykaas. Hun pionierswerk op het gebied van video en video-environments en installaties als nieuwe kunstvorm werd internationaal tentoongesteld en is opgenomen in vele prestigieuze publieke en private collecties in Europa en de Verenigde Staten, waaronder Tate Modern, London; MHKA, Antwerpen; GoMa, Glasgow; MoMA, New York en Stedelijk Museum, Amsterdam. In 2023 presenteerde Hooykaas in Landhuis Oud Amelisweerd haar nieuwe boek The Artist as Explorer en volgde ook een avond in Eye, waar zij een selectie van zes films presenteerde. Op 1 maart a.s. is Hooykaas nu te gast bij Emptiness & Infinite Space.
Programma:
De avond wordt kort ingeleid door de jonge filosoof Floris van der Burg. Hooykaas zal daarna een aantal recente videowerken vertonen die zij één voor één inleidt. Vervolgens draagt Jan Bor voor uit zijn bijdrage aan het eerdergenoemde The Artist as Explorer. Jan Bor is filosoof en schrijver en heeft aan een breed scala van universiteiten (o.a. VU Amsterdam en Universiteit van Amsterdam) en kunstacademies (o.a. Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie) onderwezen. Hij promoveerde in 1990 met een proefschrift over de Franse filosoof Henri Bergson, getiteld ‘Bergson en de Onmiddellijke Ervaring’. Later verschenen van zijn hand o.a. ’25 Eeuwen Oosterse Filosofie’, ’25 Eeuwen Westerse Filosofie’, ‘De Verbeelding van het Denken’, ‘Mondriaan Filosoof’, ‘OnZen’ en ‘Modern Modern’. Momenteel rondt Bor het filosofisch essay ‘Waarnemen’ af, waarin ook aandacht uitgaat naar het werk van Hooykaas.
Na een korte pauze gaan Hooykaas en Bor met elkaar in gesprek, gemodereerd door Van der Burg. Centrale thema’s die vanuit de kunst en filosofie onderzocht zullen worden zijn: ervaringen van fysieke en menselijke landschappen, water en licht, verlies en abstractie, herinnering en aanwezigheid én vorm en onuitgesproken en onuitspreekbare leegte (emptiness).
Hooykaas zal op deze avond haar nieuwe werk ‘Resilience’ vertonen. Het werk is net af en dit zal de première zijn.
Mocht u geprikkeld zijn, dan is Hooykaas’ The Artist as Explorer ook te koop op deze avond.
Beeld: Madelon Hooykaas,‘Rhizome’(video-still), 2023