Symposium

Emptiness and Infinite Space VI

13 okt 2023
20.30 uur
Toegang gratis

De toegang is gratis, wel graag reserveren via deze link 

Hoewel de filosofie zich al sinds Socrates buigt over de menselijke sterfelijkheid, bevinden wij ons inmiddels wellicht wel in een tijd van massale uit-sterfelijkheid. We worden geconfronteerd met de extinctie van soorten, de temperatuur wereldwijd stijgt – met onder andere smeltende ijskappen tot gevolg – en de gedachte van een catastrofale Apocalyps wordt steeds serieuzer genomen.

Tegen deze achtergrond organiseren Stichting Wim de Haan en Arti et Amicitiae opnieuw een reeks Emptiness & Infinite Space. Gedurende het symposium op 13 oktober gaan kunst en filosofie in gesprek over de vraag hoe wij gevoelig kunnen worden voor de huidige klimaatcatastrofe.

Te gast is Niels Albers, die recent met het werk ‘Nabijheid’ exposeerde op Kunstenfestival Watou en voor de IJsselbiënnale de architectonische interventie ‘Epifyt-D’ maakte. De naam van dit laatste kunstwerk verwijst naar een organisme dat op een levende plant groeit, zonder daar – in tegenstelling tot een parasiet – voedingsstoffen aan te onttrekken. Albers gaat in gesprek met Lisa Doeland, die zich – geïnspireerd door de kunsten – verdiept in de ecologische voetafdruk die de mens achterlaat. Aangemoedigd door Derrida’s concept ‘spokologie’ onderzoekt zij onze relatie met afval, bekritiseert zij de vooronderstelde beheersbaarheid die ten grondslag ligt aan ideeën van recycling en circulaire economie en spoort zij ons aan de Apocalyps anders te denken. Maar hoe neemt de mens nu zijn verantwoordelijkheid te midden van deze crisis, als de groene groei niet langer de uitweg biedt?

Credits: Niels Albers

Niels Albers behaalde in 2010 een Bachelor of Fine Arts aan de Gerrit Rietveld Academie. Na een Master in Interior Architecture (Sandberg Instituut) richtte hij in samenwerking Fabulous Future op, een collectief dat zich bezighoudt met het combineren van onderzoek, ontwikkeling en de constructie van ruimtes, evenementen en situaties. Zijn grote talent is het technisch en praktisch concretiseren van wonderlijke ideeën, het liefst door al bouwend te ontwerpen, wat terug te zien is in tal van werken in de openbare ruimte. Niels onderzoekt relaties tussen mensen, dieren en andere levensvormen, vanuit een oprechte bezorgdheid over de impact van de menselijke soort op ons ecosysteem. Dit alles vanuit de fascinatie voor oorsprong, spel, kaarten, routes en plattegronden. Hij vermengt zo antropocentrische zorgen met architecturale fetisj.

 

 

Credits: Lisa Doeland

Lisa Doeland is filosoof en docent aan zowel de Erasmus Universiteit Rotterdam als de Universiteit van Amsterdam. Zij rondt binnenkort een proefschrift af over de verschillende en vreemdsoortige manieren waarop we bespookt worden door dingen die we ‘afval’ noemen en hoe die ons in staat stellen om kritisch te reflecteren op de Moderniteit en haar schaduwzijden. Recent verscheen van haar hand het werk ‘Apocalypsofie: Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën’ (Juni 2023). Eerder publiceerde zij in samenwerking met Naomi Jacobs en Elise de Mul het boek ‘Onszelf voorbij: kijken naar wat we liever niet zien’ (Maart 2018).